2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Izgalmas vonaljátékok, magányos figurák

2022. május 18. szerda, 20:49
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Jubileumi kiállítása nyílt Németh Miklós grafikusművésznek az Apáczai Művelődési Központ galériájában. Az apropót az adta, hogy az alkotó idén 55 éves. A születésnapot pedig mivel is ünnepelhette volna meg jobban, minthogy kiállításra invitálta barátait, ismerőseit.

Németh Miklós jubileumi kiállítása

Mégpedig egy olyan – az elmúlt időszak műveiből válogató – tárlatra, melynek címe akár Németh Miklós jelmondatául is szolgálhat: Mint egy messziről jött idegen. Ez a néhány szó tökéletesen kifejezi személyiségét, és művészi koncepcióját. Ahogy az a megnyitón is elhangzott, nem szereti a kategóriákat, nem „izmusokban” gondolkodik, és többnyire az árral szemben úszik. Szerinte minden csak utazás; lelki és szellemi értelmemben. Az elmúlt 55 év éppúgy, mint az, hogy több mint harminc éve foglalkozik grafikával. Az alkotómunka mellett pedig már évek óta a Göcseji Falumúzeum csapatát erősíti.

Kostyál László és Németh Miklós

A kiállítást dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mint fogalmazott, a művész ugyan nem szereti az „izmusokat”, alkotásaiban mégis fellelhető valami a barokk és a szecesszió stílusjegyeiből, hiszen érdekes és izgalmas vonaljátékokra építi műveit. Emellett mély, szimbolikus tartalommal találkozhatunk. Rendkívül míves grafikák ezek, amik első ránézésre mesevilágba viszik a látogatót. Lehet Andersen világa, lehet magyar népmese, vagy Az Ezeregy éjszaka hangulata; Miklós műveit nézve semmiképpen sem egy kultúrkörben kell gondolkodnunk.

Magányos alak, messziről jött idegen

Feltűnnek itt bibliai alakok, balladákból származó jelenetek, különc figurák furcsa öltözékben, de jellegzetesek a képek sarkában megbúvó állatok (rovarok, varangyok) is. Biztos, hogy mese ez, és semmi köze a mi világunkhoz? – tette fel a kérdést a művészettörténész. Aki szerint a Németh Miklós világa nagyon is rólunk szól; még ha „becsomagolva” is. Ezek az alakok mind bennünk vannak, a meseszerű miliő a valós világ tartalmait hordozza. Időként fricskát is mutatva neki.

Vonalak játéka a míves grafikákon

A kacskaringós képeken túl érdemes az apró kis pontokból álló alkotásait is szemügyre venni. Más a technikájuk, és másfajta világot ábrázolnak. Itt jelenik meg az idegen, a magányos figura, aki egy másik közegből érkezik mihozzánk. Átlép a mi szféránkba, az általunk ismert környezetbe. Ezek a grafikák melankolikusabbak a korábbiaknál, és több érzelmi töltetet hordoznak. A képek magányos hőse egy befelé forduló, elgondolkodó lény; talán maga a művész az. A kiállítás címadó alkotása is ezek között a művek között található.

Németh Miklós jubileumi kiállítása június 17-ig látogatható.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK