2023.03.20., hétfő - KlaudiaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nemzetközi kulturális magazin indult

2020. november 19. csütörtök, 15:20
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Angol nyelvű, online kulturális magazint hozott létre a D’Clinic Studios. A nemzetközi rezidenciaprogram évek óta a városban működik. Számos képzőművész fordult meg itt a világ minden tájáról, hogy néhány hétig Zalaegerszegen alkosson, illetve hogy további munkájához az itteni élményekből nyerjen inspirációt.

 Bővebb és esztétikusabb, mint egy hírlevél

Pál Katja festőművész, a stúdió vezetője eddig a rezidenciaprogram honlapján és hírlevelén keresztül tartotta a kapcsolatot azokkal az alkotókkal, akik részt vettek valamelyik turnusban. A D’ Clinic Zine ötlete is a hírlevélből jött – mondta érdeklődésünkre a programvezető. Már régóta gondolkodott azon, hogy az alumni (vagyis az egykori résztvevőkből álló) közösséget hogyan lehetne friss információkkal ellátni oly módon, hogy közben mindenki bemutathassa legújabb alkotását, projektjét. Ráadásul esztétikus körülmények között.

A magazin legutóbbi számának borítója

Az online magazin jó választásnak tűnt, hiszen így a régi vendégek mindig megismerhetik egymás munkáját és az aktuálisan Zalaegerszegen lévő művészek projektjeit is (bár a járvány miatt épp szünetel a rezidenciaprogram). A lapban mindig azokkal készül interjú és képes beszámoló, akik a közelmúltban valami új kiállítással, vagy nagyobb munkával jelentkeztek, éljenek bárhol is a világban – fogalmazott Pál Katja.

Hozzátette: eredetileg rövidebb, könnyen olvasható írásokat szántak az angol (munka)nyelvű lapba, de végül nagyobb terjedelmű interjúk kapnak inkább helyet. A kérdéseket ő teszi fel a művészeknek, a többit pedig rájuk bízza, így tulajdonképpen maguk az alkotók „szerkesztik” a magazint. Cél az is, hogy minden lapszámba bekerüljön egy-egy zalaegerszegi művész, zenész, vagy kreatív ember, hogy a folyóirat révén a külföldiekhez is eljusson egy-egy itteni projekt híre. A legutóbbi számban például a helyi VEN zenekarral készült interjú, a Dr. Caligari filmes-zenés produkciójuk kapcsán.

Sajnos a 2020-as év nem kedvezett a rezidenciaprogramnak, a vendégek zöme nem jutott el Zalaegerszegre, emiatt több tervezett téma is elmaradt. Így most különösen fontos, hogy az egykori vendégek tudjanak egymásról, és hogy a helyi alkotók is bemutatkozhassanak az online folyóirat révén. A program vezetője szeretné, ha a magazin tartalma a későbbiekben bővülne, szívesen fogad kezdeményezőket, vagy akár szerzőket is.

Pál Katja (ZalaMédia archív/pP)

A D’Clinic Zine pdf formátumban érhető el. A grafikai terv és a dizájn Borsos Zoltán nevéhez köthető. Mint azt érdeklődésünkre elárulta: a lap pdf kivitelezése és az online terjesztés nem okozott problémát, hiszen a mai fiataloknak ez már nem újdonság, sőt most egyébként is a távolságtartás korát éljük, így ezek a fórumok felértékelődnek.

A koncepció a minimalizmusra, egyszerűségre épült. A magazin vizuális része pedig a művészek által küldött képekből, reprodukciókból és Borsos Zoltán fotóiból (melyeket a korábbi rezidenciaprogramokon készített) áll össze. A tipográfia megalkotásánál szintén a letisztultság, közérthetőség és az esztétikai élmény volt a cél. Mindeközben gondoltak arra is, hogy különböző méretű és képfelbontású digitális eszközökön jelennek majd meg a kiadvány oldalai.

A belső tartalom színvonalát az e-zine-ben szereplő művészek képviselik. Teszik ezt nemzetközileg is kimagasló szintén és elképesztő alázattal – tette hozzá a tervező.

A lap a járványhelyzet idején kéthavonta, „normális esetben” havonta jelenik meg, és a D’Clinic internetes-és Facebook oldalról érhető el.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK