2021.01.16., szombat - GusztávZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Óda a termékenységhez

2017. június 01. csütörtök, 20:39
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Növényi, vagy emberi formákat látunk; maghasadást, vagy női szerveket? Nem mindig egyértelmű. Király Ferenc szobrászművész életműve azonban egyfajta óda a termékenységhez – legalább is e szavakkal összegezte dr. Kostyál László művészettörténész a lendvai alkotó munkásságát.

A Munkácsy-díjas szobrász tavaly ünnepelte 80. születésnapját, e jeles alkalomból nyílt tárlata a Keresztury VMK Gönczi Galériájában. Az alkotónak az elmúlt egy esztendőben annyi helyen szerveztek jubileumi kiállítást, hogy csak most tudott időt szakítani a zalaegerszegi bemutatóra.

Király Ferenc tárlata a VMK-ban

Bemutatni, persze nem kell a lendvai képzőművészt a helyi közönségnek, hiszen az elmúlt évtizedekben élénk volt a kulturális kapcsolat Lendva és Zalaegerszeg között, melynek egyik motorja sokáig ő volt. Ahogy Kostyál László a kiállítást megnyitva fogalmazott: a 70-es években Király Ferenc tette le a muravidéki magyarság szimbólumának számító Lendvai Galéria és Múzeum alapjait, melynek a kilencvenes évek elejéig vezetője is volt. Ezenkívül művésztelepet is működtetett; pezsgő szellemi életet teremtve a szlovén városban.

Kevesen tudják, de eredetileg festőnek és grafikusnak készült (több mint nyolcszáz rajza és festménye van), csak később fordult a plasztikus formák felé. Szobrainak alapélménye a termékenység, a születés: vagyis maga az élet. A művészettörténész szerint a művek erotikus töltete nem öncélú. Még akkor sem, ha az alkotó gyakran néven nevezi, kimondja a lényeget – persze a szobrászat eszközeivel. Sokkal inkább filozofikus aspektusból közelít a témához: a születés misztikája érdekli, legyen az az ember születéséé, vagy egy magból kifejlődő növényé. A szobrokat nézve közelebb kerülhetünk a titokhoz, miközben folyamatosan olyan érzése van a szemlélőnek, mintha éppen most tavaszodna a táj, keletkezne az élet mellettünk. Király Ferenc szobrai az élet legmagasabb fokú igenléséről és szeretetéről szólnak.

Király Ferenc alkotásai között. Szobrainak fókuszában a születés és a termékenység áll.

A jórészt fából készült formák organikusak, stilizáltak, néhol viszont totemoszlopoknak tűnő, szakrális szobrokat is látunk. Csupán egyetlen realisztikus/figurális alkotás van a kiállítótérben: a művész saját – fiatalkori – önarcképe.

Az alkotót köszöntötte dr. Vadvári Tibor alpolgármester és Flaisz Gergő, a házigazda intézmény igazgatója is. Utóbbi abból a szintén jeles apropóból, hogy Király Ferenc, és felesége, Király-Moss Suzanne (chicagói születésű festőművész) éppen a tárlatnyitó napján ünnepelték 50. házassági évfordulójukat.

A kiállítás június 24-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK