2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elismerés Nyakasné Túri Klárának

2017. november 15. szerda, 22:38
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Elismerő oklevélben részesült Nyakasné Túri Klára, a városi könyvtár nyugalmazott igazgatója, aki évtizedeken keresztül kutatta és ápolta Keresztury Dezső zalaegerszegi születésű költő, tudós hagyatékát, illetve az akadémikus halála után gondozta a Jánka-hegyen álló Keresztury-házat.

Az önkormányzat és a Keresztury Emlékbizottság közös elismerését dr. Gyimesi Endre, a bizottság elnöke, és Szemes Béla titkár adta át az ünnepeltnek, kertvárosi otthonában. Nyakasné Túri Klára néhány héttel ezelőtt jelezte, hogy megromlott egészségi állapota miatt visszavonul a közélettől, így a bizottság munkájában sem tud a továbbiakban részt venni. Mint azt dr. Gyimesi Endre az emléklapot átadva elmondta: az egykori könyvtárigazgató már Keresztury Dezső életében gyűjtötte az akadémikusról szóló iratokat, és gondozta könyvtárát. A tudós halála után pedig hosszú évtizedekig, sőt szinte napjainkig ápolta a költő emlékét és szellemi örökségét. Oroszlánrésze volt a Keresztury-kuratórium, majd az abból 1998-ban alakult emlékbizottság életre hívásában, valamint a költő belváros szobrának létrejöttében.

Évtizedekig gondozta a Keresztury-hagyatékot

Tette mindezeket azért is, hogy a város szülöttének és díszpolgárának életművét minél többen megismerhessék. Klára asszony áldozatos, önzetlen és példaértékű munkáját köszönték meg az elismeréssel.

Gyimesi Endre beszámolt egy új kezdeményezésről is: a város hamarosan egy országos szintű Keresztury-díjat alapít. Az elismerés jogi és technikai lebonyolítása folyamatban van.

Nyakasné Túri Klára az oklevelet átvéve elmondta: nagyon boldog, hogy így 92. életévében, élete vége felé, ezzel az elismeréssel köszönik meg fáradozásait. A hagyaték gondozását azonban ő soha nem érezte fáradságnak, sem áldozatos munkának, hiszen örömmel és odaadással tette, amit tett. Annál is inkább, mert – ahogy fogalmazott – Keresztury mindent megérdemel!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK