2023.06.09., péntek - FélixZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Évértékelő beszélgetés Balaicz Zoltán polgármesterrel

2020. október 29. csütörtök, 13:10
Szerző: Vadas Zsuzsa
Egy évvel ezelőtt, 2019 október 13-án voltak az önkormányzati választások. Az ott elért eredmény, a mintegy 70 százalékos támogatottság olyan bizalom volt felém, ami erőt adott a következő évek munkájához – fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester, amikor felidéztük az akkori programismertetőjének néhány elemét, és a Szerződés a zalaegerszegiekkel dokumentumot, melynek figyelembevételével végzi munkáját a képviselőtestület.

Beruházások, melyek a jövő alapjait jelenthetik

- A közgyűlés személyi összetétele kicserélődött, sok az új fiatal politikus. Sikerült az elmúlt egy évben megtalálni a közös hangot?

- Bármelyik politikai oldalt nézem az a lokálpatrióta hozzáállás, és az az összefogási szándék, amely az előző ciklusokat jellemezte, most is megvan. Minden képviselővel jó viszonyban tudunk dolgozni a város érdekében. Ez jó érzés egy város polgármesterének.

- 2020 nem mondható egy szokványos évnek. Olyan események történtek, amire senki nem számított…

- Amikor elfogadtuk a polgármesteri programot a következő öt esztendőre, nem sejtettük, hogy az elfogadás után néhány hónappal, márciusban egy koronavírus járvány majd egy gazdasági világválság fog sújtani bennünket. Ilyenre az elmúlt évtizedekben nem volt példa. Ez teljesen felülírta azokat az elképzeléseket és terveket, amiket kitűztünk, és bár a saját, önkormányzati beruházásokat vagy teljesen le kellett állítani, vagy át kellett csoportosítani, a zalaegerszegi polgárok mindebből keveset vettek észre, hiszen állvány, állvány hátán látszott a városban és különböző beruházásokról tudtunk beszámolni. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy ténylegesen is beindultak a Modern Városok Program elemei, a különböző európai uniós projektek és elindultak a TOP-hoz kapcsolódó maradék projektek is. Aki körbenéz Zalaegerszegen, nem azt látja, hogy egy válságos időszakot élünk meg. Inkább azt, hogy zajlanak a fejlesztések és ez biztonságérzetet ad az embereknek a mindennapokban. 

Amikor az önkormányzati választások idején ismertettem a polgármesteri programot, nagyon fontosnak tartottam hangsúlyozni, hogy legyen reális, megvalósítható program, nincs szükség demagóg ígéretekre – folytatta Balaicz Zoltán. – Ezért is mondtam kössünk egy szerződést a zalaegerszegiekkel, amiben azt vállalom, hogy 2024-ig a teljes program legalább hetven százaléka teljesülni fog. 

- Mi mutatnak az első év adatai?

- Az elképzeléseinkhez képest jóval nagyobb arányban vagy elkészültek, vagy éppen teljesítés alatt állnak az egyes célkitűzések. Ami még látványosan nem indult el, ott is készülnek a tervek, pályáztatás alatt van valami éppen, tehát jó hírrel szolgálhatunk. Ez érvényes a gyorsforgalmi út építésétől az uszodafejlesztésen keresztül a múzeum, és az iskolák felújításáig. A gazdaságfejlesztéssel jól állunk. Ha ezt tudjuk folytatni, akkor az egy stabil háttérbázist biztosít, a város működőképessége rendben van, tudunk forrásokat biztosítani utakra, járdákra idősek otthonára, gyermekintézményekre. Ebből a szempontból már látszik a járműipari tesztpálya, és a hadipari beruházás Zalaegerszegre érkezésének pozitív hatása. Tárgyalás alatt van egyéb nagy beruházás is, ezek összességében a jövő alapjait jelentik a városban. Mintegy ezres nagyságrendű munkahelyteremtésről is beszélünk, nem beszélve az iparűzési adó vonzatáról. Amennyiben az új beruházások elkészülnek, azokat működtetni is kell, így az iparűzési adóbevétel nagysága rendkívül fontos.

- Említette a munkahelyteremtést. Honnan jönnek majd a szakemberek?

- Lesz egy helyi átrendeződés, és lesz Zalaegerszegnek egy bizonyos „szívó hatása” is. Például sokan költözhetnek Zalaegerszegre. Eddig mindenhol, ahol nagyszabású fejlesztések történtek családok érkeztek a városokba, így volt ez Debrecenben, Győrben, Kecskeméten. Ezek jó példák. Nagyon fontos, hogy a helyi képzés erősítésén keresztül a szakképzés és egyetemi képzés után a szakemberek nagyobb arányban tudjanak helyben maradni.

- Bérlakásépítésre nincs lehetősége az önkormányzatnak?

- Lehetőség lenne, ha annyira gazdagok lennénk. Egy ötven lakásos bérház mai áron számítva egymilliárd forintba kerülne. Ez egy önkormányzat számára nem reális lehetőség. A helyi ingatlanpiacon sok múlik, hiszen épülnek lakások sok-sok helyen a városban.  Hogy lesznek-e esetleg lakásépítésre európai uniós projektek, támogatások, ezt még nem tudjuk. Indul majd a 2021-2027 közötti uniós ciklus, kérdéses, milyen operatív programok állnak rendelkezésre. Az első TOP-ból kiindulva, ha más hangsúlyokkal is, de Zalaegerszegnek lesz lehetősége eu-s  és állami források megszerzésére. 

- Hogyan alakul a lakosság száma a városban?

- Volt már hatvan ezer felett is az itt élők száma. Sajnos 1981 óta folyamatosan csökken Magyarország lélekszáma, ez alól Zalaegerszeg sem kivétel. Viszont az elmúlt néhány évben – igaz, csak halványan – van egy trendfordulás. A 0-3 éves korosztály aránya 2015-től emelkedni kezdett. Ez mindenképpen biztató, köszönhető mindez a családtámogatási rendszernek.

- A városlakók közérzetét a közvetlen környezetük állapota befolyásolja talán leginkább…

- Igen, ez így van. Ha valaki kilép a házából, azt érzékeli először, hogy milyen állapotban van az utcája, vannak-e repedések az aszfalton, kátyúk az úttesten. A Modern Városok Program szerkezetének átalakítására lehetőség nyílt, ekkor jeleztük a kormány felé, hogy elindítanánk a Kovács Károly Városépítő programot. A zalaegerszegi úthálózat rendben tartása óriási összegeket emészt fel: 869 út és járda van a városban. Kiszámoltuk, ha mindegyiket szeretnénk felújítani, az 70 milliárdba kerülne. Erre soha nem lesz anyagi forrás. Így úgy döntöttünk, hogy 100 helyszínen végzünk felújításokat 15 milliárd forint ráfordítással 2024-ig. Kizárólag önkormányzati utakról van szó, többek között a belső tehermentesítő út folytatásáról, a déli elkerülő megépítéséről az Ady és Landorhegyi utcák felújításáról.

- A koronavírus járvány miatt, hasonlóan a többi városokhoz Zalaegerszegen is számos rendezvény, közösségi megmozdulás maradt el. Sokan nehezen élték meg ezt az időszakot.

- A járvány nem csak az egészségünkben, a gazdasági életben okozott károkat, hanem az emberi kapcsolatokban is. Sajnos. Nem találkozhattunk családtagjainkkal, barátainkkal, hiányoztak a személyes találkozások. És ezt mindenki megérezte, átélte. Túljutva ezen a krízisen, a jövő évben remélem, mindenki bepótolhatja a hiányzó együttléteket és az emberi kapcsolatok újra a régiek lesznek.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK