2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Történelmi léptékű fejlesztések

2018. január 19. péntek, 18:57
Szerző: V.Zs.
A már hagyományos évindító sajtóreggelin Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke és Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere a legfontosabb megyei fejlesztésekről, a közös összefogásról, és együttműködésről tájékoztatta az újságírókat.

Elhangzott: történelmi léptékű fejlesztések történnek Zala megyében. Dr. Pál Attila a megyei közgyűlés elnöke elmondta: a megyei önkormányzat tevékenységei között az egyik legfontosabb a térség gazdasági fejlődésének előmozdítása és az Európai Uniós források felhasználásának koordinálása. Az elmúlt időszak főbb eredményeiről, a 2020-ig tartó fejlesztésekről részletesen szólt. A jelzett időszakban 23,2 milliárd forintot fordíthatnak fejlesztésekre a megye települései a TOP program keretében, melyre 100 százalékos támogatási intenzitással civil szervezetek, egyházak és önkormányzatok pályázhatnak. A rendelkezésre álló forrásokból mostanra már 20,9 milliárd forint lekötésre került. A TOP keretében már lezárt pályázatok felhasználásának eredményeként még rendelkeznek 1,8 milliárd forintnyi maradvány összeggel, amelyhez kapcsolódóan 2018 folyamán kerülhet sor pályázat kiírására.

A pályázatok keretében megvalósuló főbb beruházásokról is szólt a megyei közgyűlés elnöke, kiemelve azokat, melyek a megyei önkormány részvételével valósulnak meg. Elsősorban a településeken élők mindennapjait nagymértékben meghatározó intézmények újulnak meg, így iskolák, óvodák, háziorvosi rendelők, valamint az ott élők jövedelemhez jutási esélyét növelő turisztikai rendszerek fejlesztésére kerül sor. Emellett milliárdos nagyságrendű összeg fordítható humán erőforrás-kapacitás bővítésére a Foglalkoztatási Paktum keretében. A tevékenységek fókuszában a hátrányos helyzetű álláskeresők, a gyed-ről, gyes-ről visszatérők és az inaktív személyek állnak, akik számára munkaerő-piaci szolgáltatások nyújtásával, képzéssel segítik elő, hogy a munka világába vissza tudjanak térni. Ez a munka már elindult a megyében, a pályázat végrehajtásában és az indikátorok teljesítésében Zala megye országos viszonylatban a harmadik helyen áll. Szintén a TOP program támogatásával valósulnak meg a „Zala Kétkeréken” című projekthez kapcsolódó kerékpárút fejlesztések a megye több pontján.

A megye számára elérhető források mellett figyelembe kell venni a két megyei jogú város – Zalaegerszeg és Nagykanizsa – számára együttesen rendelkezésre álló közel 25 milliárd forintos TOP keretet, valamint a Modern Városok Programban megvalósuló beruházások közel 60 milliárd forintos értékét is. Többek között ebből újulnak meg a városi uszodák, konferencia-és rendezvényközpontok valamint a Mura Program tartalmaz komplex gazdasági és turisztikai fejlesztéseket több milliárd értékben. 2018-ban elkezdődhet a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő, sármelléki repülőteret érintő R76-os gyorsforgalmi út építése mintegy 170 milliárd forintos költségvetéssel. Több mint 21 milliárd forintból kétszer két sávos gyorsforgalmi úttá bővül az M70-es út, amelynek kivitelezési munkái már el is kezdődtek.   

Dr. Pál Attila jelezte, a nagy ívű fejlesztések mellett nem feledkeznek meg a sok-sok kis település kéréséről, a mellékút, és kerékpárút hálózatának folyamatos felújításáról, hiszen sok esetben ezek jelentik az egyetlen kapcsolódást a munkahelyeket biztosító nagyobb falvakhoz.

Szó volt még a megyei önkormányzat részvételéről a különböző nemzetközi pályázatokon, a határon túl élő magyar közösségekkel való kapcsolatról. Végül elhangzott: történelmi pillanatokat él meg Zala megye, lakóival közösen, mert nagyon ritka, hogy egy térségben ilyen mértékű fejlesztési forrás álljon rendelkezésre. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK