2022.07.04., hétfő - UlrikZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Frisset, megbízhatót helyben

2022. március 01. kedd, 17:08
Szerző és fotó: Antal Lívia
Helyi termelők és kézművesek sorakoztatták fel portékáikat a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termékpiac műszaki átadásán, érzékeltetve azt, milyen céllal is épült a korszerű létesítmény. Vagyis tőlük vásároljunk élelmiszert, mert friss és egészséges, továbbá használati illetve ajándéktárgyat, mert abban is bent van kezük munkája. A ház április 9-én nyílik meg hivatalosan.

Húsvéti vásárral nyit a Göcseji Tudásközpont

A Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termékpiac a húsvéti vásárral kezdi meg működését, melyen kulturális programok is várják majd az érdeklődőket. Megnyílik maga a ház is, amelynek földszintjén illetve az előtte lévő placcon helyi termelők árusíthatják portékáikat. Az emeleten jött létre a Göcseji Tudásközpont, amely azt a célt szolgálja, hogy visszatanítsák a mai kor emberének azt a tudást, ami a Göcsejben élők birtokában volt, és ami még él a göcseji falvakban. Ezt segíti elő az emeleten kialakított három nyitott műhely, ahol a látogatók mindennap megcsodálhatják a helyi kézművesek remekeit, és megismerhetik készítésük hagyományos technikáit. Hatvan fős előadó várja azokat, akik ismereteket akarnak átadni, illetve szerezni. Ugyanígy a tankonyhában, ahol hagyományos főzési technikák és receptúrák megismertetésére kerül sor. Tolvaj Márta, polgármesteri főtanácsadó tájékoztatójában továbbá elhangzott: április 9-én kiállítás is nyílik a zalai gyógynövényeket bemutatva. A közel 200 fajtából álló tudástárnak az épület tetőterében lesz majd állandó helye. A földszinten népi játszóházban tölthetik el az időt a gyerekek, amíg a szülők vásárolnak.

Balaicz Zoltán polgármester úgy fogalmazott: a 718 millió forintból létesített Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termékpiac impozáns épülete messze földön hirdeti lokálpatrióta kötődésünket Zalához és a Göcsejhez. A régi piac a múlt értékeit, hagyományait hordozza magában, míg az új épület a jövőt. Azt a jövőt, amelyben az egészséges életmód egyre nagyobb teret hódít. Ehhez pedig az szükséges, hogy jó minőségű helyi termékeket vásároljunk, természetesen azoktól, akiket személyesen ismerünk.

A kormány szorgalmazza a helyi termelői piacok létesítését, amelyből több mint húsz nyílt ez idáig Zalában - tette hozzá Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Dr. Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a kormány vidékpolitikájában fontos célkitűzés a rövid élelmiszer-ellátási lánc fejlesztése, támogatása a kistermelők boldogulását segítve. A helyi termékek mellett pedig számos érv szól. Többek között az, hogy ízletesebbek, finomabbak, mint a messziről származó dömpingáru, nem igényelnek drága csomagolást, ami miatt környezetbarátabbak is.  

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK