2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Liliom húsz éve is

2017. február 27. hétfő, 17:49
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP, hevesisandorszinhaz-archiv
Hétvégén mutatta be a Hevesi Sándor Színház Molnár Ferenc: Liliom című legendáját, Mihály Péter rendezésében. A zalaegerszegi színházbarát közönség előtt nem ismeretlen ez a darab, hiszen a teátrum pontosan 20 évvel ezelőtt már műsorra tűzte; ráadásul egy különleges helyszínen.

1997 januárjában a Vizslaparkkal szomszédos – mára már lebontásra került – Kerámia- és Cserépkályhagyár üresen álló épületében és udvarán játszották a Molnár Ferenc máig nagy népszerűségnek örvendő drámájából (külvárosi legendájából) készült darabot. A Liliomot akkor egy olasz rendező, Paolo Magelli állította színre. Az akkori szereplőgárdából ketten – Baj László és Czegő Teréz színművészek – a most bemutatott darabban is játszanak.

Forrás: Hevesi Sándor Színház-archív (hevesisandorszinhaz.hu)

Színház volt a néhai gyárban

Húsz esztendővel ezelőtt a város – mely abban az évben ünnepelte első írásos említésének 750. évfordulóját - kulturális életében unikumnak számított ez az előadás. Messze voltunk még akkor a romkocsmák világától, és elhagyott ipari területek falai közé sem nagyon költözött be még a művészet. Főleg nem vidéki városokban. A klasszikus mű indusztriális térbe helyezése ezért az újdonság erejével hatott: az ipari környezet és a hozzá készült díszlet csak fokozta a külvárosi hangulatot, és a drámai hatást.

Nem véletlen, hogy kályhagyár helyett hamarosan már Liliom-csarnoknak hívták a helyiek a szebb napokat látott egykori üzemet, ami a színdarabon túl a jubileumi esztendőben más kulturális eseményeknek is helyet adott.

Másfél évtizede üresen áll a volt kályhagyár területe

Az ötvenes évek elején létesült Zalaegerszegi Cserépkályhagyártó Vállalat néhai épületének azonban nem sikerült új funkciót találni, így néhány évvel később lebontották. A 2000-es évek elején több elképzelés is volt a telek hasznosítására, beépítésére (lakások, üzletek, parkoló), de végül egyik sem valósult meg.

(A Hevesi Sándor Színház idei évadban bemutatott Liliom című előadásáról a későbbiekben olvashatnak kritikát.)

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK