2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tavasszal építik vissza a Mérlegházat

2023. augusztus 28. hétfő, 17:08
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Elkezdődött a zalaegerszegi piaccal szomszédos Mérleg tér fejlesztése, melynek részeként visszaépítik a 2011-ben elbontott Mérlegházat is. A részletekről sajtótájékoztatón számolt be Balaicz Zoltán polgármester és Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő.

Teljesen megújul a Mérleg tér; parkoló és pihenőhely is épül

Többek között elhangzott: a városrehabilitáció részeként számos romos állapotú épület újult már meg a belvárosban. A mostani fejlesztéssel egy régi adósságát törleszti a város. A 20. század elején épült fel a Mérlegház – melyről a tér a nevét kapta – ami akkor egy fontos gazdasági funkciót töltött be. Egy idő után elveszítette szerepét, és üresen állt. 2011-ben, a piac környékének rekonstrukciója miatt bontották el, de azzal a kikötéssel, hogy vissza is kell építeni az eredti helyszín közelében. Erre a mostani felújítás részeként kerülhet sor.

Böjte Sándor és Balaicz Zoltán a sajtótájékoztatón. A diszkont épületét és a szomszédos házakat elbontják, helyükön parkoló épül.

A Mérleg tér fejlesztése több ütemben zajlik. Egy gyalogos átkelő már a közelmúltban elkészült. Jelenleg a régi épületeket bontják, amit régészeti munkák és közműfejlesztés követ. A tér rendezésére ősszel írják ki a közbeszerzési pályázatot, a Mérlegházat pedig várhatóan tavasszal kezdik visszaépíteni – mondta a polgármester.

Az új Mérlegház és a közösségi tér látványterve

A cél az, hogy a Mérleg tér közlekedési csomópontként, kereskedelmi forgalmat kiszolgáló területként, parkolóként és pihenő-gyülekező térként is működjön. Utóbbi érdekében nemcsak az új Mérlegház épül fel, hanem egy olyan közösségi pont is létesül, ahol megjelenítik a korabeli egerszegi vár bástyáját, hiszen azt korábban itt tárták fel a régészek. A pihenőhelyen kerékpártárolók, kandeláberek, utcabútorok létesülnek, és zöldfelülettel is bővül a tér.

Böjte Sándor hozzátette: a Mérlegház egy ikonikus épülete volt a belvárosnak, örömteli, hogy végre visszaépülhet majdnem az eredeti helyére. A vásárcsarnok mögött pedig – a most elbontott házak helyén – 36 új parkolóhelyet is kialakítanak. 

A Mérlegház 2009-ben (Forrás: ZalaMédia archív/Pánczél Petra)

Lapunk korábban többször foglalkozott a Mérlegházzal, mely eredetileg a hídmérleg technikai adminisztrációjának kiszolgálására létesült a múlt század elején. Először 2009-ben merült fel a bontás gondolata, bár a Városvédő Egyesület és az akkor még működő Városesztétikai Társaság több fórumon is szorgalmazta az épület megóvását, felújítását, ám erre nem került sor. 2011-ben a virágudvar teljes felújításakor elbontották a sokak számára kedves régi házat.

A ZalaEgerszeG hetilap hasábjain többször is foglalkoztunk a Mérlegházzal, melyet 2011 nyarán bontottak el

Az elképzelések között akkor az szerepelt, hogy 2012. év végéig rendezik a Mérleg teret, s annak egy új – a mostanihoz képest keleti – pontján ismét felépíti a Mérlegházat. Mindehhez csak a mostani fejlesztés ad zöld utat.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK