2024.04.27., szombat - ZitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gürtler Katalin előadása Jordániáról

2024. március 20. szerda, 19:46
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A Kultúrák Találkozása programsorozat részeként a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban Jordánia történelmi helyszíneire kalauzolta a résztvevőket dr. Gürtler Katalin régész.

Történelmi utazás a Szentföld térségében

A zalai kötődésű előadónak – akit Tóth Renáta könyvtárigazgató köszöntött a rendezvény elején – egy bibliai régészet témájú előadássorozata is fut a könyvtárban. Ezúttal azonban kicsit idegenforgalmi szempontból közelített a térséghez. Bár azt mindjárt az elején leszögezte, hogy Jordániáról nem lehet anélkül beszélni, hogy ne érintenénk bibliai, vallási témákat, hiszen a Szentföld összefügg Jordániával. A Királyok útja, a Nébó-hegy, Szodoma és Gomora, illetve a nabateusok városa Petra egyaránt szóba került a délután folyamán.

Gürtler Katalin és Tóth Renáta

Gürtler Katalin dolgozott Izraelben bibliai régészként, de részt vett az Északnyugat-Palesztin területen lévő, ókori filiszteus Gath város ásatásain is. Jelenleg történelmi túravezetőként dolgozik egy utazási irodánál, rendszeresen kalauzol csoportokat Jordániában. Mint mondta, az ország ilyen néven nem létezett a történelemben, hiszen 1946-ban alakult meg. A múltja az ókori és bibliai hagyományok miatt viszont rendkívüli. A keleti utak zöme ugyanis a mai Jordánia területén haladt keresztül, így katonák, kereskedők, kalandorok egyaránt járták e vidéket már az emberiség korai korszakaiban. 

A szakember néhány praktikus tanáccsal is ellátta a Jordániába utazókat. Például, hogy óvatosan beszélgessünk (főleg kritizáljunk dolgokat) magyarul. Az országban meglepően sokan értik a nyelvünket, a jordániai fiatalok ugyanis gyakran jönnek magyarországi egyetemekre. Az előadó az öltözködési szabályokra is felhívta a figyelmet: nem illik rövidnadrágban, ujjatlan trikóban sétálgatni. Arra pedig készüljünk fel, hogy a hiedelmekkel ellentétben nem annyira olcsó az utazás és az ott tartózkodás, hiszen a gazdaság dollár alapú. Az étkezés és az ottani ivóvíz pedig jelent némi egészségügyi kockázatot, így mindenki legyen e téren is körültekintő.

Ha azonban az alapvető protokollt betartjuk, akkor hihetetlen élményekben lehet részünk, mert Jordánia csodás hely. Ez már a repülőút végén is látszik, amikor feltűnik a magasból a Jordán folyó.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK