2024.04.26., péntek - ErvinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Japán fotók és cseresznyevirágzás

2017. április 10. hétfő, 19:04
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Tojamai fotóművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Griff Bábszínház szervezésében szombaton a Hevesi Sándor Színház nézőtéri galériájában. A „Japán táj, japán ember” című tárlat nemcsak a távoli kultúra megismerését szolgálja, hanem a helyi és a japán kulturális kapcsolatok előtt is tiszteleg.

Mint azt Szűcs István, a bábszínház vezetője elmondta: már a 2000-es évek elején elindult egyfajta kulturális kapcsolatfelvétel a szigetország irányába. Mindez akkor vált intenzívebbé, mikor dr. Pinczés István, Jászai- és Ucsimura-díjas rendező került Griff Bábszínház élére. 2011-ben megalakult a Magyar-Japán Baráti Társaság Zalaegerszegi Tagozata, az azt követő években pedig a társulat is többször járt a Japán Tojama tartományban, és tojamai művészek is érkeztek Zalaegerszegre. Kiállítás nyílt többek között kimonókból és japán használati tárgyakból, de Hétalvó címmel egy tradicionális bunraku bábjátékot is bemutatott a bábszínház. A mostani fotókiállítás a japán tájakon, művészeten és embereken keresztül igyekszik közelebb hozni az ottani mindennapokat.

Pinczés István, Merő Béla, Velkey Péter, Szűcs István és Péntek Imre a színház előtti cseresznyefa előtt

Fotókiállítás a bábszínház szervezésében

A kulturális kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta a tárlatnyitón Velkey Péter humánigazgatási osztályvezető, és dr. Pinczés István rendező is. Elhangzott: a japán kapcsolat komoly értéke a városnak, amit a jövőben is ápolni kell. A mostani kiállítással pedig a távol-keleti ország tavaszköszöntő ünnepe, a cseresznyevirágzás előtt is fejet hajtunk.

A fotókiállításon a tradicionális japán kultúra is megelevenedik

A megnyitót követően – melyen debreceni zenészeknek köszönhetően a japán népzene is megelevenedett – a társulat jelenlegi és volt vezetője, valamint a Magyar-Japán Baráti Társaság helyi alapítói és tagjai levonultak a színház előtti térre, hogy megtekintsék azt az éppen virágzó fiatal cseresznyefát, melyet néhány éve a két ország közötti barátság megpecsételésére ültettek el.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK