2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megszépült a fogadótér és az olvasóterem

2018. szeptember 03. hétfő, 11:16
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Az ősz folyamán befejeződik a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár belső tereinek rekonstrukciója. A felújítás nyomai már most jól látszanak: átalakult a fogadótér, új funkcióval bővült az egykori olvasóterem és hangulatosabbá vált a folyóiratolvasó-sarok is.

Mindezek persze csak kiragadott részletei a komplex megújulásnak. Kiss Gábor igazgató ott jártunkkor elmondta: az Európai Uniós forrásból megvalósuló fejlesztés nemcsak a Deák téri épületet érinti, hanem a József Attila Városi Tagkönyvtárban és a kertvárosi Apáczai-tagkönyvtárban is lesznek változások. Az utóbbi két helyszínen a gyermekrészleget érinti a megújulás, mert a pályázatnak tanulást segítő elemei is vannak.

Már több újdonság is várja a könyvtár látogatóit

Megújult a fogadótér

Ami a megyei könyvtár épületét illeti: nagy részben már befejeződött a munka. A bútorozás, és a legfelső szint új előadó- és oktatótermének kialakítása van még hátra.

- A régi olvasóterem teljesen átalakult, mert a tér leválasztásával két új helyiséget alakítottunk ki. Az egyik részébe a Zala Megyei Történeti Gyűjteményt költöztettük fel az alagsorból, és itt kap helyet a digitalizációs műhely is. Az olvasóterem másik feléből pedig egy 60-70 fő befogadására képes rendezvényteremet hoztunk létre. De ezentúl a könyvtár zenei gyűjteményének is ez lesz az otthona. A terem új bútorai éppen most érkeztek meg – folytatta az igazgató.

Hozzátette: a könyvtárba lépők egy teljesen új fogadótérrel találkozhatnak. A teret elhúzható ajtók szélesítik, modernizálták a padlót, a kölcsönzőtér világítását, továbbá fényvisszaverő hatású függönyöket, néhány helyre pedig légkondicionálót szereltek fel. Kialakításra került ezenkívül egy klubszerű újságolvasó-sarok is.
A legfelső szinten megtörtént a gyermekkönyvtári részleg festése, viszont hátravan még egy nagyobb, 80-100 fő befogadására alkalmas előadó- és oktatóterem kialakítása, ami a pedagógiai részleg helyén valósul meg. Az intézmény birtokába került pedagógiai könyvtár dokumentumai most az alagsorba kerültek. Némi selejtezés után ugyanis szeretnének ebből egy élő, szakmai, pedagógiai bázist kialakítani.

A régi olvasóterem új funkciót és új bútorokat kap. A részletekről Kiss Gábor és Tóth Renáta tájékoztatta szerkesztőségünket.

- A felső szinten ennek a gyűjteménynek a helyén jön létre az a kettős funkciójú előadó- és oktatóterem, ami konferenciák és más rendezvények lebonyolítására, valamint modern technikával felszerelt internetes oktatásra is lehetőséget ad. A felújítási munkák várhatóan október végéig, november elejéig tartanak – mondta Kiss Gábor.

A könyvtári munka egyik érintett intézményben sem állt le a felújítások alatt. Lezajlottak a nyári programok és táborok. Ősztől pedig folytatódik egy sor hagyományos rendezvény, például az Örömkör és a vetélkedők, de a Deák téri épületben kötetbemutatókra is sor kerül a következő hónapokban – mondta a beszélgetésbe kapcsolódva Tóth Renáta olvasószolgálati csoportvezető. Közben már készülnek az október 1-7-ig zajló, országos szinten meghirdetett Őszi Könyvtári Napokra is, melynek témája idén a „tudásátadás” lesz.

 

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK