2024.07.20., szombat - IllésZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egerszeg búcsú és Lokálpatrióta-díj

2023. július 24. hétfő, 17:17
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: Göcseji Falumúzeum, B.K.
A város védőszentje, Mária Magdolna napjához (július 22.) kapcsolódik az Egerszeg búcsú. Az Együtt Zalaegerszegért Egyesület szervezésében és a Göcseji Falumúzeum, mint házigazda, partnerségében immár 23. alkalommal került sor a skanzenben a rendezvényre.

Tisztelgés a város védőszentje előtt

- A búcsú eredeti vallási tartalmában bűnbocsánatot jelentett a templom védőszentjének napján. Később ez az alkalom kiterebélyesedett és evés-ivással, összejövetellel, búcsúfiával járó éves ünneppé vált. Itt a falumúzeumban a Göcsejben egykor jellemző búcsúk hangulatát, szokásait igyekszünk bemutatni, hogy hogyan nézett ki régen mindez. Ez is egy olyan ünnep, mely a kötődést erősíti – mondta a délelőtti megnyitón dr. Kostyál László múzeumigazgató.

Átadták a Lokálpatrióta-díjat és az emlékplaketteket (Forrás: Facebook/Göcseji Falumúzeum)

Majd Eichinger Attila, a MOGIM igazgatója hívta fel a figyelmet a két egybeépült múzeum országos és európai egyediségére, egyben ajánlotta a körbetekintést. A szervező EZE új elnöke, Major Zsolt is köszöntötte a rendezvényre érkezőket az egyesület által épített fatemplom előtti megnyitó alkalmával. Ezt követően a Pajta galériába invitált, ahol Németh János Kossuth-díjas keramikusművésznek nyílt kiállítása.

A tárlat közönségét maga az alkotó köszöntötte, majd körbe is vezette az érdeklődőket. Ritkábban látható alkotásaival készült, többségében a műveket megörökítő fotók formájában. Mesélt nemcsak a bemutatott alkotások történetéről, hanem saját életútja alakulásáról is. Szó szerint beleszületett egy zalaegerszegi keramikus-fazekas családba/műhelybe. Ezt a vonalat vitte tovább, végig kitartva szülővárosa mellett és művészetének egyediségét éppen a fazekassággal ötvözött kerámiák egyedi technikája adja, melyet már főiskolás éveiben is sikerrel próbálgatott. 

Németh János művei a Pajta galériában (Fotó: Bánfi Kati)

A déli harangszó a fatemplomban tartandó szentmisére szólította a híveket, melyet Fliszár Károly nyugalmazott főesperes celebrált a város és a jelenlévők javára ajánlva azt. 

Délután sűrűsödtek az események. A kulturális programok közé ékelve került sor a hagyományos elismerések átadására. Ezúttal Megyeri Anna nyugalmazott történész-muzeológus Lokálpatrióta-díjat, illetve Bánfalvi Péter amatőr csillagász, tanár, iskolaigazgató és Czeglédy András, a Városvédő Egyesület vezetője, építészmérnök, egykori képviselő emlékplakettet vehetett át az EZE vezetőségétől és Balaicz Zoltán polgármestertől. 
      

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK