2024.06.16., vasárnap - JusztinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Játék a mázakkal, magas tűzön

2023. szeptember 02. szombat, 11:40
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A lényeg a folyamatos kísérletezés; a hőmérséklettel és ezáltal a mázakkal, színekkel. Sok kerámiát magas tűzön, 1230 Celsius-fokon éget. Vannak magnézium karbonátos, kristály és shino-mázas kísérletei, de rakukkal is foglalkozik, melyek 1050 Celsius-fokon készülnek.

Csuti Tibor kiállítása Gébárton

Csuti Tibor fazekas-keramikusnak, a Népművészet Ifjú Mesterének „Még több tűz…” címmel nyílt kiállítása a Gébárti-tó melletti Panoráma Népművészeti Galériában. A tárlat az elmúlt időszak magas tűzű kerámiáiból (dísz- és használati tárgyaiból) ad impozáns válogatást.

Ahogy a kiállítást megnyitva Németh János keramikus- és szobrászművész fogalmazott: betoppant ide, és csodát látott. Együtt van itt anyag, forma szín, gondolat és szellem. Csuti Tibor nemcsak jó barát, hanem kiváló mester, aki különleges munkáival egy olyan új világot teremtett, ahol együtt él a forma az anyagszerűséggel, ahol a népművészet, a fazekasság hagyományai megjelennek, de valami egészen más a végeredmény.

Németh János megjegyezte, hogy hosszú évek óta figyeli Csuti munkásságát, sőt az alkotó sokszor kikérte véleményét is. Míg korábban úgy érezte, hogy a sok szép tárgy ellenére kicsit külön él a szín és a forma az alkotásokon, most harmóniát lát. Helyére került minden; egységes a látvány. A kevés ornamentális motívum pedig nem megbontja, hanem segíti a formát. Bízik benne, hogy ezt a vonalat viszi tovább az alkotó.

Csuti Tibor hozzátette: 2016 óta foglalkozik magas tűzű kerámiákkal, és valóban úgy van, ahogy Németh János mondta. Eleinte még kereste az útját a színek-formák világában. Meg kellett találnia azokat a módszereket, amelyekkel ez a két dolog erősíti, kiegészíti egymást. A mostani kiállításon látható tárgyak kísérletezések, a mázzal való játékok eredményei. Volt, aminek többször nekiállt, újraalkotta, mert nem volt teljesen elégedett a végeredménnyel. De végül sok-sok kísérlet után sikerült rátalálnia a Németh János által is emlegetett harmóniára.

Az alkotót köszöntötte Devecz Zsuzsanna, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület vezetője is. Mint mondta, mindig öröm, amikor az egyesülethez tartozó fazekas munkáiból nyílik tárlat. Csuti Tibor innovatív alkotómunkát végez hosszú évek óta, ennek eredményeit mutatják most be a Gébárti Fazekas és Folklór Fesztivál keretében.

A kiállítás szeptember 30-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK