2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Konferencia a skanzen fejlesztéséről

2017. október 13. péntek, 19:31
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Kétnapos konferencián vitatták meg a szakemberek a szabadtéri múzeumok gyűjteménykezelésének aktuális elméleti és gyakorlati kérdéseit. A rendezvénynek a hagyományokhoz híven a Göcseji Falumúzeum adott otthont. A tanácskozáson nemcsak hazai, hanem szlovén és ukrán intézményvezetők, muzeológusok, is részt vettek.

Varju András, a Göcseji Falumúzeum osztályvezetője a konferencia előtt érdeklődésünkre elmondta: immár negyedik alkalommal tartanak a skanzen átfogó fejlesztése előtt szakmai tanácskozást. A rendezvény célja, hogy legyen egy fórum, ahol a szabadtéri gyűjtemények vezetői, munkatársai megvitathatják a legfontosabb kérdéseket, és megoszthatják egymással a tapasztalataikat.

Marx Mária etnográfus, Balaicz Zoltán polgármester, Fekete György, MMA elnök, Cseri Miklós, a szentendrei skanzen igazgatója és Kaján Imre múzeumigazgató a konferncia előtt

Középpontban az ember

Az előző években – a Göcseji Falumúzeum fejlesztését alapul véve – már több témát is körül jártak. Terítékre került például a skanzen fejlesztésének átfogó terve, a műtárgybiztonság, a kiállításokkal, enteriőrökkel kapcsolatos kérdések. Idén pedig a gyűjteménykezelés és állagmegóvás került középpontba.

Az osztályvezető arról is tájékoztatott, hogy egy olyan komoly gyűjteményezési feladat előtt állnak, melyre az elmúlt 50 évben nem került sor a skanzenben. Ide tartozik például a már meglévő gyűjtemény állagmegóvása, restaurálása is.

Varju András úgy látja, hogy az elmúlt fél évszázadban jelentősen átalakult mindaz, amit a szabadtéri múzeumok feladatáról gondolunk. A skanzenek eredetileg a népi építészetet bemutató kulturális helyszínek voltak. Ez ma már kevés. A 21. században az embert kell a középpontba helyezni; vagyis azt megmutatni, hogy milyen volt a korabeli lakókörnyezet, életmód, gondolkodásmód, vagy akár nyelvhasználat. Ezért a skanzen újonnan felépülő portáit a korábbiakhoz képest „látogatóbarát” módon alakítják ki.

Fontos feladat lesz a gyűjtemény kezelése és az állagmegóvás, restaurálás is

Az enteriőrökön túl kiállítások és más attrakciók is fogadják majd a közönséget, de különféle interaktív foglalkozásokra is sor kerül a házakban. Gyakorlatilag közelebb kell csalni a látogatókat magához az élményhez – fogalmazott az osztályvezető. A tervek szerint jövő év elején indulnak meg a munkálatok a skanzenben, a projekt pedig 2019 szeptemberéig tart.

A kétnapos tanácskozást Balaicz Zoltán polgármester köszöntője után Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, a város díszpolgára nyitotta meg.
    

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK