2023.12.08., péntek - MáriaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mesetúra a falumúzeumban

2023. november 04. szombat, 18:00
Szerző, fotó: Bánfi Kati
A Göcseji ősz című kiadvány szerzőjének, a zalaegerszegi skanzen munkatársának, Balaton Lászlónak a vezetésével rendeztek az őszi szünetben több alkalommal tematikus sétát a porták között. A rendezvény sikerrel zárult, az érdeklődők remélhetik a folytatást.

 Göcseji ősz a porták között

Balaton László (Fotó: Bánfi Kati)

- Varjú András tagintézmény-vezetővel gondoltuk ki, hogy az őszi szünetben, amikor még szép az idő, tematikus sétára hívjuk a családokat. Ennek alapja a Göcseji ősz című kiadványunk, melyhez kapcsolódva jártuk végig a szabadtéri múzeumot – mondta Balaton László. – A történet a XIX. századi hétköznapokba nyúlik vissza. Ekkor ilyen időtájt terelték haza a kanászok a kondát, egyeztették a rovásbotokat, megtörtént a számadás. Az egykori falusi életmódról beszélgetve, talán jobban megismerik a gyerekek a múzeumot, mint egy sima látogatáskor. Kíváncsiak voltak a gyerekek, sok érdekességre hívtuk fel a figyelmüket, és a szülőknek is tudtunk újat mondani. Szóba kerültek az őszi munkafolyamatok, például a kosárfonás, az állatok etetése, utóbbiba be is tudtak kapcsolódni. Hogyan éltek régen a családok, milyen volt egy közös étkezés, milyen volt az élet folyóvíz nélkül – ezekről is meséltünk nekik.

Jól sikerült a tematikus séta (Forrás: Göcseji Falumúzeum)

Hogy lesz-e folytatás? Balaton László azt felelte:

- Igyekszünk mindig kitalálni valamit. A tematikus sétáknak ez volt a próbája, és jól sikerült, biztosan lesz valamilyen folytatás. 

A szabadtéri múzeum ősszel és télen is nyitva tart, sétáló jeggyel látogatható. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK