2024.05.19., vasárnap - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ötvenkét éves a Göcseji Falumúzeum

2020. augusztus 21. péntek, 14:35
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Szűk körű házi ünnepség keretében köszöntötték az államalapítás-, valamint a falumúzeum napját a skanzenben. Az ország első szabadtéri néprajzi parkja 1968. augusztus 20-án nyílt meg, így a nemzeti ünnep egyúttal a Göcseji Falumúzeum születésnapja is.

 Kenyérszegés és születésnapi köszöntés augusztus 20-án

Kostyál László és Balaicz Zoltán az ünnepségen

Az elmúlt évtizedekben a jeles napon Szent Istvánról, az új kenyérről és az intézmény alapításáról is meg szoktak emlékezni egy egész napos fesztivál keretében. Idén ez a koronavírus miatt sajnos elmarad. Helyette egy szűkebb körű, családias programra kerülhet csak sor az 52. születésnap alkalmából – fogalmazott dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum megbízott igazgatója. Majd Balaicz Zoltán polgármestert – mint az intézményt fenntartó önkormányzat képviselőjét – invitálta a pulpitusra, hogy együtt kóstolják meg az új kenyeret és koccintsanak egy kupa borral (ami ezúttal nemcsak Krisztus vérét, hanem a Szent István király előtti tisztelet is kifejezi).

Balaton László idézte fel a skanzen történetét

A polgármester elmondta: mint arról már többször beszámoltak, a város egy TOP-projekt keretében közel 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a skanzen fejlesztésére. Örömhír, hogy ennek részeként már megújult a Hencz-malom, felépült a Rámi kápolna és a vele szomszédos temetődomb. De a projekt második és harmadik üteme is tartogat majd meglepetéseket, újdonságokat – hangzott el.

Hagyományőrző műsorra és kenyérszegésre is sor került

A skanzen születésnapja alkalmából Balaton László, az intézmény munkatársa olvasta fel saját – személyes és családi emlékeket is felvonultató – írását. Ezt követően a megszépült Hencz-malomnál és a zalacsébi fatemplomban láthatott a közönség rövid hagyományőrző műsort. Természetesen nem maradt el az ilyenkor szokásos kenyérszegés- és kóstolás sem.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK