2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zsúpfedés és háztapasztás

2021. október 18. hétfő, 13:29
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A hagyományos népi építészet fortélyaival ismerkedhettek meg a Széchenyi-technikum diákjai a skanzenben. A résztvevők az osztrák-magyar Eurevita Pannonia projekt keretében tanulhatták meg a kézműves technikákat. A gyakorlati foglalkozásokat egy rövid előadássorozat is megelőzte, melyet a foglalkoztató házban rendeztek.

 Szakmai nap a skanzenben

A Göcseji Falumúzeum szakmai napján Varju András projektmenedzser, a skanzen vezetője, valamint a pályázat ideje alatt kiképzett kilenc oktató fogadta a diákokat. Bevezetésképpen többek között elhangzott: a szombathelyi Vasi Skanzennel közös projekt célja az, hogy a mostani és a következő generációk is lássák és értsék, hogy hogyan éltek Göcsejben és a környező vidékeken az egykori emberek.

Miképp építkeztek és milyen technikákat alkalmaztak a házak karbantartása érdekében. Bár a lakókörnyezet azóta sokat változott, mégis van igény a régire, hiszen egyre több fiatal költözik falvakba és újít fel régi házakat. A hagyományos anyagok ismét visszakerülnek az építészetbe, a korabeli fortélyokat érdemes tehát újra megtanulni. Ezt a tudásátörökítést szolgálja a projekt, amihez tökéletes helyszín a Göcseji Falumúzeum – fogalmazott Varju András.

A diákok a nap folyamán megismerkedhettek a vályogháztapasztással, a zsúpfedéssel és a kerítésfonással. A Széchenyi-iskolából a magasépítő, valamint a burkoló és kőműves szakok hallgatói vettek részt nagyobb számban a gyakorlati foglalkozásokon. A szervezők remélik, hogy a program nem volt hiábavaló és sikerült a fiatalok érdeklődését felkelteni a hagyományos építészeti technikák iránt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK