2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az elviteltől a terasznyitásig

2021. május 04. kedd, 20:13
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A járványhelyzet egyértelmű nyertesei a sütemények. Persze csak ha nagyon lesarkítva szeretnénk megfogalmazni az elmúlt fél év történéseit a vendéglátás terén. Az utóbbi néhány hónap „elviteles” üzemmódjáról és a múlt heti terasznyitás tapasztalatairól érdeklődtünk két helyszínen.

Szabadulás a karanténból, telt házas hétvége

Simon Tamás egy belvárosi bárnak, és egy a városközponthoz közel eső cukrászdának is tulajdonosa feleségével, Bognár Melindával együtt. Mint érdeklődésünkre elmondta, a novemberi zárás után ők is „elviteles” módra váltottak mindkét helyszínen. A cukrászdájukban ez szinte semmilyen problémát nem okozott, hiszen alapvetően is elsősorban elvitelre készítenek süteményeket és tortákat. Fennakadás ezért itt nem volt, sőt!

Simon Tamás

- Azt tapasztaltuk, hogy ebben a nehéz időszakban mindenki vágyott egy kis édességre, hogy feltöltse a boldogsághormonjait. Bármennyire is furcsa, de a járványhelyzet a cukrászda forgalmára inkább pozitív hatással volt. Ez esetünkben óriási szerencse, hiszen a belvárosi bárunk viszont – ami rendezvényhelyszín is – kapacitásának csak töredékét tudta kihasználni. A cukrászda ezt kompenzálta valamennyire.

A tulajdonos hozzátette: novemberben a bár kirakati kiszolgálásra állt át. Amit lehetett, kipakoltak az ablakba és az utcafrontra. A kulturális és zenei rendezvényeik viszont másokhoz hasonlóan elmaradtak. Ezt nehezen élték, élik meg. Az adventi szezon és a forralt bor időszak viszonylag jó volt, visszaesést inkább februártól tapasztaltak a belvárosi vendéglátóegység forgalmában. Szerencsére egyik alkalmazottjuktól sem kellett megválni, a béreket sikerült kigazdálkodni. Azt vallják, hogy nemcsak akkor kell jó fejnek lenni és egymást támogatni, amikor fut a szekér, hanem a nehéz helyzetekben is.

- A múlt heti nyitást már nagyon vártuk! Úgy érzem, hogy az emberek szó szerint kiszabadultak a karanténból! Brutális forgalom volt az első hétvégén szinte mindenhol, nálunk is telt ház volt nyitástól zárásig. Örültünk a jó hangulatnak, nagyon kellett már ez! Pozitív, hogy a vendégeink odafigyeltek egymásra és a járványügyi védekezésre. Sajnos az időjárás aztán elromlott, így az első szabad hétvége utáni napokban már kevesebben merészkedtek ki a teraszra, de legalább elindult valami. Várjuk a jó időt és a folytatást – fogalmazott Simon Tamás.

Németh Endre

Hasonlókról számolt be a piac közelében lévő speciality kávéház tulajdonosa, Németh Endre is. Az őszi/téli szezonban ők is „elvitelre” álltak át.

- A körülményekhez képest jó volt a helyzet, hiszen nyitva tarthattunk, így nem kellett elbocsájtanunk egyetlen kollégát sem. Persze az üzletet nem járattuk csúcsra, de legalább megvagyunk. A terasznyitás sikeres volt, sokan jöttek kávézni és reggelizni is. A tapasztalatok alapján – és más szakmabeliekkel is beszélve – azt gondolom, hogy a nyitás első hetében a kedvezőtlen időjárás miatt talán egy picivel jobban jártak a kávézók, cukrászdák és a bisztrószerű vendéglátóhelyek, ahol gyorsabb a kiszolgálás és a fogyasztás. A hűvösebb időben ugyanis egy-egy kávéra vagy sütire azért még kiülnek az emberek a teraszra, ám egy hosszadalmasabb, több fogásos ebédre vagy vacsorára már lehet, hogy nem. Azért reméljük, hogy most már jön a melegebb idő és egyre többen látogatják majd a vendéglátóhelyeket.

Hozzátette: az aktuális járványügyi előírásokra a vendégeknek is és a vendéglátóhelyek dolgozóinak is oda kell figyelni. Különösen, ha védettségi igazolás is kell majd a zárt, belső terek használatához. Ez eleinte biztos, hogy okoz majd kellemetlenségeket, amit ésszerű megoldásokkal és humánusan kell kezelnie a tulajdonosoknak, üzemeltetőknek, de maguknak a vendégeknek is. Nem lenne jó ugyanis, ha ez ellentéteket szítana.

Simon Tamás is és Németh Endre is megemlítette az áremelkedéseket. Sok helyen 10, sőt akár 20 százalékos emelkedéssel is kell számolni, hiszen minden élelmiszer és alapanyag ára jócskán „elszállt” a járvány hatására. De akár az is indokolhatja az áremelést, hogy sok helyen zajlott felújítás az elmúlt időszakban, vagy esetleg olyan korszerűsítés, ami épp a vendégek biztonságát szolgálja. A vendéglátósok mindenesetre bizakodóak, hiszen úgy látják, hogy az emberek igénylik a közösségi élet ezen színtereit, és visszavágynak kedvenc kávézóikba, éttermeikbe, bárjaikba.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK