2022.09.30., péntek - JeromosZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

FS East – a jövő mérnökeinek tudáspróbája

2018. július 19. csütörtök, 16:31
Szerző és fotó: Antal Lívia
A zalaegerszegi járműipari tesztpálya ad helyet a Formula Student East nemzetközi konstruktőri versenynek. A július 18-tól 22-ig tartó megmérettetésre idén a 210 regisztrálóból 60 csapat – köztük négy magyar – kapott lehetőséget saját fejlesztésű és építésű formula versenyautóik bemutatására.

A Járműmérnökök Egyesülete idén harmadik alkalommal rendezi meg a Formula Student East versenyt, ami az Amerikából indult Formula Student mozgalom kelet-európai bástyája. A szervezők arra törekednek, az induló csapatok 50 százalékát közép-európai indulók adják. Az idei zalaegerszegi eseményre 19 országból 60 csapat érkezett, mintegy 1800 résztvevővel. A mérnökhallgatók autóipari konstruktőri versenyén három kategóriában hirdetnek győztest. A 60 csapatból 30 belsőégésű motorral hajtottat, 20 elektromos meghajtású járművet, 10 pedig – köztük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) egyik csapata – önvezető járművet fejlesztett. A csapatoknak a verseny alapkoncepciója alapján egy sorozatgyártásra kész versenyautó prototípusát kell elkészíteniük, amelynek nemcsak menettulajdonságaiban kell megbízhatónak lennie, hanem sorozatgyártásban piacképes áron előállíthatónak is.

Balról Simon Péter, Autóipari Próbálya Zala Kft., dr. Vadvári Tibor alpolgármester,
a szervezők részéről Lágler Gergely, jobb oldalt elől Dudás Alexander, mögötte Csütörtöki Tamás

A versengés alatt a látogatók, köztük a pályaválasztás előtt álló fiatalok is beléphetnek a bokszutcába, ahol megtekinthetik a járműveket és megismerkedhetnek a csapatokkal. A mozgalom első magyarországi versenyét 2010-ben rendezték meg Formula Student Hungary elnevezéssel. 2016-ban ebből jött létre a Formula Student East (FS East), azokkal a mérnökhallgatókkal, akik korábban versenyzőként már kipróbálták magukat a Formula Student versenyen.

A szerda esti megnyitón dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere is köszöntötte a járműfejlesztő mérnökhallgatókat. Beszédében örömét fejezte ki, hogy a Formula Student East idei izgalmakkal teli versenyének Zalaegerszeg adhat otthont. Kelet-Európa legkiválóbb konstruktőreinek csapait láthatják vendégül, tehetséges fiatalokat ismerhetnek meg, szemtanúi lehetnek leleményes munkájuknak, kiváló ötleteiknek.

A Formula Student East nem verseny, nem csapatok, nemzetek rivalizálása, hanem a jövő mérnökeinek izgalmas, magával ragadó tudáspróbája, hangsúlyozta végül.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK