2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Grund, einstand, Pál utca

2018. január 09. kedd, 20:44
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Interaktív vándorkiállítás mutatja be Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényének főbb helyszíneit, szereplőit, motívumait, illetve az író életének néhány momentumát. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban nyílt tárlat a szerző születésének 140. évfordulójára emlékezik.

A fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeum által útnak indított vándorkiállítás másik apropója az volt, hogy 2017-ben maga a regény is évfordulós volt, hiszen 110 évvel ezelőtt jelent meg a mű.

 Interaktív tárlat Molnár Ferenc regényéről

Kiss Gábor a regény helyszíneiről mesél a diákoknak

Na, de hol is volt az a bizonyos Pál utca, amiről a fiúk a nevüket kapták, vajon tudják –e a mai gyerekek, hogy micsoda a grund? És mi a helyzet az „einstandolással”? Kiss Gábor könyvtárigazgató többek között ezeket a fogalmakat is megvitatta a tárlatnyitóra érkezett diákokkal. Majd elmondta: A Pál utcai fiúk máig a magyar irodalom egyik legnevezetesebb alkotása, rengeteg nyelvre lefordították, számtalan kiadása ismert és megannyi adaptáció – film és színpadi mű – készült a regényből. Érdekes az is, hogy a Gittegylet a polgári világ megjelenését szimbolizálja, hiszen a regénybéli gyerekek egyesületet alapítanak, vezetőket választanak és meghatározzák az alaptevékenységüket is. Ez utóbbi nem más, mint a gittrágás, ami aztán a magyar köztudatba már negatív értelemben – afféle felesleges cselekedetként, látszattevékenységként – épült be.

Üveggolyókkal is lehet játszani

Az interaktív elemekkel tarkított tárlaton a diákok a regény keletkezési körülményein (a szerző az akkori fővárosi diákéletből merítette az ötletet) és Molnár Ferenc munkásságán túl megismerkedhetnek a grund alaprajzával, a Füvészkerttel és a fontosabb szereplőkkel is. A paravánokon látható fotók és szövegek megismerését követően a gyerekek egy játékos tesztet is kitölthetnek. A tárlat anyaga a virtuális térre is kiterjed, hiszen QR-kódok segítésével további érdekességeket is megtudhat a látogató. A mobiltelefonos kódok használata azért is jó, mert ezzel a fiatalabb korosztályok figyelmét jobban fel lehet kelteni a regény mondanivalója iránt.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK