2024.02.21., szerda - EleonóraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A könyvillusztrálás története

2023. július 12. szerda, 20:34
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Metszettől a pixelig – Az illusztrált könyv históriája címmel nyílt egyedülálló kiállítás a Múzeumok éjszakáján a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. Az intézmény saját gyűjteményéből összeállított válogatása azt mutatja be, hogy a könyvek illusztrálása mennyit változott a történelem folyamán.

  Rendhagyó kiállítás a könyvtárban

Milyen volt az a korszak, amikor még csak illuminációk, iniciálék díszítették a szöveget, majd fokozatosan elterjedtek a fa– és rézmetszetek, grafikák és fotók is az illusztráció világában. Bár ez utóbbi műfaj nyomdatechnikai okok miatt sokáig nem jelent meg a könyvekben. Eleinte az egyes fotókról még csak grafikai „átiratok” készültek – mesélte lapunknak Kiss Gábor főkönyvtáros.

A legkorábbi időszakból egy különlegességet választottak: a 12. századi Admonti kódex reprint kiadását. E kódex tartalmazta Szent István törvényeinek legkorábbi változatát. A könyvet még Hóman Bálint vásárolta meg a két világháború között a nemzeti könyvtár számára, majd ebből készült – latin és magyar nyelvű szöveggel ellátva – 300 reprint példány. Ezek egyike (a 177. sorszámú) a Deák-könyvtár tulajdonát képezi. A tárlaton olyan kötetek is láthatók, melyekben Zrínyiújvárral, Nagykanizsával kapcsolatos, 1600-as években készült metszetek, vagy éppen Deák Ferenchez kötődő grafikák díszelegnek. A Deák házát ábrázoló rajz valószínűleg már fotó alapján készült, hiszen több kötetben is feltűnik ugyanaz az ábrázolás.

Emellett néhány könyv erejéig a 19. század legnevesebb illusztrátorának, Zichy Mihálynak a munkássága is megelevenedik, például Arany János balladáin keresztül. A 20. század nagy illusztrátorai közül pedig Kass János munkáságát emeli ki a kiálltás; bemutatva többek között a Kékszakállú herceg várához, a Háry Jánoshoz, Madách Imre Mózeséhez vagy éppen Keresztury Dezső verseskötetéhez készült grafikáit.

A tárlat július 20-ig tekinthető meg. A könyvtár azonban egész nyáron várja különféle programokkal a látogatókat. Tóth Renáta igazgató elárulta: augusztus 19-ig működik a strandkönyvtár az AquaCityben, a Deák téren pedig minden kedden és pénteken Deák terasz néven kézműves foglalkozással készülnek. Mindeközben egy pályázatot is meghirdettek a gyerekeknek: „Szelek szárnyán” címmel egyedi készítésű szélcsengőket várnak a felhívásra, melyeket augusztus 18-ig lehet beküldeni. Az első három legtöbb szavazatot kapott pályamű alkotója ajándékban részesül.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK