2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Balaton-felvidék más szemszögből

2018. június 13. szerda, 22:44
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Keszthelyi-fennsík, Káli-medence, Tihanyi-félsziget; egytől egyig tökéletes kirándulóhelyek. Akkor is, ha a valóságban túrázunk, de még úgy is, ha csak a szemünket „túráztatjuk” néhány csodás felvételen.

A napokban mutatták be Zóka Gyula zalaegerszegi fotográfus A Balaton-felvidék című képes albumát, mely a Kossuth Kiadó Magyar örökség sorozatának részeként jelent meg. A kiadványt Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, az intézmény történeti dokumentumtárában. Mint fogalmazott: Balatonról szóló album sok van, ám olyan, ami kicsi, kényelmesen kézbe vehető, hátizsákba csomagolható, ám mégis áttekinthető és informatív, kevés.

Megjelent Zóka Gyula képes albuma

Zóka Gyula tíz éve kezdte el tudatosan fotózni a Balaton környékét

Zóka Gyula új kötete viszont épp ilyen. Ráadásul nincsenek benne a „kötelező” fényképek, vagyis azok a klisék, amikkel sok-sok turisztikai kiadványban találkozhat az ember. Legyen szó jellegzetes épületről, vagy természeti jelenségről. Persze minden megvan, aminek ott kell lennie egy Balaton-felvidékről szóló kiadványban: kőtenger, tanúhegyek, bazaltorgonák, szőlők, romok, tavak, templomok. Csak éppen máshogy, más szemszögből. A látnivalók listája pedig bővül; alig ismert növényekkel, kicsi kápolnákkal, festékbányákkal és más titokzatos kirándulóhelyekkel – a Keszthelyi-fennsíktól elindulva egészen Balatonkeneséig.

A képekhez Matyovszky Márta írt rövid, ám lényegre törő ismertetőket. Nem afféle adathalmazként kezelve a szöveget, hanem a fotók informatív és olvasmányos kísérőjeként. Szem előtt tartva azt, hogy a táj földtörténeti korokról, történelmi eseményekről mesél, a kötet ugyanakkor a ma emberének szól.

A Keszthelyi-fennsíktól egészen Balatonkeneséig tehetünk egy képzeletbeli kirándulást a fotók segítségével

Hogy a fotográfus miért éppen a Balatont választotta? Mint mesélte: gyermekkori emlékek fűzik a tájhoz, hiszen itt töltötte a nyarakat. Körülbelül tíz éve kezdte el fotózni tudatosan a tó környezetét, ezekből a képekből született a mostani kiadvány.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK