2020.02.24., hétfő - Mátyás Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fókuszban a helyismeret

2016. november 16. szerda, 14:27
Szerző: -pet-
Helyismereti tevékenység a kistelepülési könyvtárakban címmel rendezett szakmai napot a Deák Ferenc Megyei és Város Könyvtár. A tanácskozáson szó esett többek között a helyismereti munka lehetőségeiről, illetve arról, hogy miért fontos a megfelelő szemléletű könyvtáros a falusi intézményekben.

Az előadássorozatra nemcsak Zalából, hanem a fővárosból és Szolnokról is érkeztek szakemberek. Fókuszba került például az internethasználat a kistelepülési könyvtárakban, valamint a Baki Értékőrző Fiatalok FaluTékája, de a zalabéri és a gyenesdiási könyvtárakban folyó munka is.

Illusztráció

Szakmai nap a könyvtárban

Kiss Gábor, a házigazda intézmény igazgatója a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár helyismereti tevékenységéről számolt be. Mint felidézte: 1982-ben ő maga is ebben a tevékenységi körben kezdett el dolgozni, s egészen 1989-ig végezte ezt a munkát. A könyvtár helytörténeti gyűjteményét Fülöp István kezdte el kiépíteni, aki az ötvenes években vezette az akkor létrejött megyei könyvtárat.

Ma meghatározott elvek- és rendszer szerint kezelik a gyűjteményt. A lényeg, hogy térben és időben a mindenkori Zala megyéhez kapcsolódjon a munka; vagyis nemcsak a mai megyehatárok között mozognak. A helytörténeti témájú könyveken és folyóiratokon kívül képeket is gyűjtenek. Metszetek, fotók, képeslapok egyaránt vannak. A könyvtárban található például a 17. századi egerszegi vár legrégibb látképe.

Az igazgató elmondta: minden településről igyekeznek fotókat is beszerezni, a képeslapok száma pedig 1200-1300 darab között van. Ezek jelentős része dokumentumértékkel bír, hiszen történetileg fontos épületeket, utcaképeket ábrázolnak. A megyei könyvtár helyismereti gyűjteményében olyan nevezetes személyiségek életrajzai is szerepelnek, akik valamilyen formában (születés, munkavégzés) kötődnek Zalához. Ilyen például Deák Ferenc politikus, Öveges József fizikus professzor, Papp Simon geológus, vagy éppen Nádas Péter és Keresztury Dezső író.

A helyismereti gyűjtemény kezelése - melynek vezetője dr. Gyenes Imre - szerteágazó munkát igényel.

A gyűjtemény – melynek vezetője dr. Gyenes Imre – sajtófigyeléssel és korabeli újságok digitalizálásával is foglalkozik. Az elektronikus könyvtárak elmúlt évekbeli fejlesztésével pedig az intézmény honlapján is számos anyag (bibliográfiák és más adatbázisok) érhető el.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK