2023.09.26., kedd - JusztinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Képzelet és valóság az Al-Dunán

2021. június 23. szerda, 19:24
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Hosszú idő után nemcsak az online térben, hanem közönség előtt mutatták be a Pannon Tükör legújabb, idei harmadik lapszámát. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban rendezett eseményen Szálinger Balázs író, költő nemrégiben megjelent kötetét, az Al-dunai álom című „útirajzot” is megismerhették az érdeklődők.

 Új Pannon Tükör és Szálinger-kötet

A szerző – aki ismét Zala megyében él, hiszen a közelmúltban Budapestről visszaköltözött Keszthelyre – a járványhelyzet miatt most vehette csak át a decemberben neki ítélt Pannon Tükör-díjat.

A lapszám- és kötetbemutatón dr. Gyimesi Endre, a Pannon Írók Társaságának elnöke mondott köszöntőt. Mint mondta, a pandémia alatt sok lap megszűnt, vagy kizárólag online tartalomszolgáltatásra állt át. Ilyen körülmények között különösen nagy jelentősége van annak, hogy a Pannon Tükör a járvány alatt is kéthavonta megjelent nyomtatott formában. A legfrissebb szám sok érdekességet kínál az olvasóknak, a lapot pedig Budaházi Tibor festőművész alkotásai illusztrálják.

A tartalomról Bubits Tünde főszerkesztő és Nagygéci Kovács József főszerkesztő-helyettes számolt be részletesen. Többek között elhangzott: kissé horrorisztikus, 17. századi angol gyermekversek fordításai is színesítik a lapot, sőt bevezetésképpen a korabeli angol gyermekirodalomról és a számunkra talán meghökkentő versek értelmezéséről is olvashatunk. Szintén unikumnak számítanak az 1991-ben elhunyt Csengey Dénes keszthelyi író, költő, politikus versei. Valójában dalszövegek ezek, melyeket Cseh Tamásnak írt a szerző. A szövegek – sok ezekhez hasonló, még meg nem jelent verssel együtt – Csengey Dénes hagyatékában vannak. A kéziratokat az örökösök juttatták el a lapnak.

A rendezvényen került bemutatásra Szálinger Balázs Al-dunai álom című kötete, melyet egy 2018-as utazás ihletett. A szerző a feleségével egy hónapot töltött el a Vaskapu-szorosban és Orsova város környékén. A kötet borítóját díszítő fotó is az utazás során készült. A napló jellegű szövegeket, és verseket is magában foglaló könyv egyszerre alapul a valóságon, az átélt élményeken, ám a képzelet játékán is. Szálinger Balázs elmondta: gyermekkora óta érdekli a történelem, a török kort különösen kedvelte. Az Al-Duna pedig egy szimbolikus helyszín, hiszen sok fontos dolog történt itt az évszázadok alatt. A környék ma is sokarcú, sokszínű vidék. A szerző úgy látja, hogy ma már több dolog köt össze minket az ott élőkkel, mint amennyi elválaszt a vélt vagy valós történelmi sérelmek miatt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK