2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nyomozás a nyomozás nyelve után

2020. szeptember 17. csütörtök, 20:34
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Kicsit családregény, kicsit meg detektívtörténet, de valójában egyik sem az igazából. Inkább egy jelentésárnyalat, az értelmezés értelmezése. Kekék címmel jelent meg Fitos Adrián író legfrissebb kötete. A zalaegerszegi, ám jelenleg Budapesten élő szerző elsőként szülővárosában mutatta be új könyvét.

A Club PopUp Undergroundban megrendezett esten Tóth Emese kérdezte az alkotót, a kötetbemutatót Wettstein Tamás gitárjátéka színesítette. Kekék: e furcsának tűnő cím valójában egy vezetéknév, hiszen Kekék Márta a regény főszereplője, sőt elbeszélője és a nyomozás kulcsfigurája is, de ez sem ilyen egyértelmű. Mint ahogy semmi sem a szövegben.

Megjelent Fitos Adrián új kötete

Fitos Adrián elárulta: a történetvezetés nem lineáris. A könyv két részből áll, három pici szöveg készült el először, aztán nem hagyta nyugodni a Kekék Márta név (ami lehet egyfajta szójáték is a „kékekkel”). Az foglalkoztatta, hogy ezt a három szöveget hogyan lehet újra és újra megjátszani, visszautalva mindig a dolgokra, vagy azok egy részére. Ezért is nehéz a műfaját meghatározni, mert egy történet a történetben, kép a képben, nyomozás a nyomozás nyelve után. Sőt, hogy tovább bonyolódjon a dolog (szöveg), Kekék néha olyan, mint aki nem is nyomoz, hanem inkább ő kreálja a bűntényt. (A történet szerint Márta nagyapja halála után tér vissza az anyai házba, hogy ott töltse a nyári szünetet. Miközben folyvást keres, kutat valamit ebben a nagy családi „labirintusban”.)

Minden szöveghez tartozik egy árnyalatos kép is, vagyis a szerző képeket rejtett el a szövegben. Eközben a kötet egyes fejezetei is képekkel indulnak; Keserü Piroska fotós, grafikus jóvoltából (aki telefonos kapcsolat révén volt jelen a kötetbemutatón). A borítón látható gémkapocs is az ő munkája. A papírlapon áttetsző, lenyomatot hagyó irodai tárgy metaforikus értelemmel bír; alakja „kapcsolódik” a szöveghez. A papír pedig – az alkotók szerint – hasonlatos az emberi bőrhöz. (A kiadvány borítójának dizájnja egyébként bekerült a Könyves Magazin Top 10-es listájába.)

Ahogy korábbi munkáiban is (például a Készülődés című kötetben), úgy Fitos Adrián most is játszik az igeidőkkel, a dolgok többértelműségével. De más szerzők/művek (Borges, Arany János, Kosztolányi vagy éppen a Nagyítás című könyv és film) nyomai is fellelhetők a szövegben. A borges-i utalások pedig a „labirintus” és a „tükör”, mint metaforák miatt érdekesek.

A szerző azt mesélte, határozott koncepcióval írta a könyvet, melyben mindennek fontos jelentése van; a kiemelések, dőlt betűs részek sem véletlenek (és nem is nyomdahibák).

A Kekék októberben a fővárosi közönség előtt is bemutatkozik, mégpedig az Írók Boltjában.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK