2024.02.27., kedd - EdinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Történelmi fikció Andrássy Gyula életéről

2023. október 27. péntek, 11:01
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban mutatták be Odze György író Érdemes volt című kötetét, mely gróf Andrássy Gyula miniszterelnök életét helyezi fókuszba.

 Regény a kiegyezés koráról, mai nyelven

Az idei könyvhétre megjelent regényről Verebes István Jászai-díjas rendező beszélgetett a szerzővel. Mint kiderült, Odze György amolyan történelmi fikcióként határozza meg írása műfaját. A történet a kiegyezés korába kalauzolja el az olvasót. A kötet jórészt valós eseményeken és Andrássy Gyula dokumentumokkal is alátámasztható életrajzán alapul, ám sok benne a kitaláció, az írói fantázia. Félig dokumentum, félig mese, amit az olvasó a kezében tart – fogalmazott a szerző. Az az út érdekelte – lelki és szellemi értelemben – ami Andrássyt elvezette egy-egy döntéséhez. A fiktív részek itt érhetők tetten leginkább, hiszen ezeket a belső gondolatokat nem ismerhetjük meg sohasem.

Odze György, Tóth Renáta könyvtárigazgató és Verebes István

Természetesen a Sisivel való szerelmi viszonya is megjelenik a regényben, bár a szerző törekedett rá, hogy ne ez a szál legyen hangsúlyos a történetben. Annak ellenére, hogy tisztában van vele (és a kiadója is jelezte korábban), hogy az embereket minden bizonnyal ez érdekelné a legjobban.

A kötetbemutatón az is elhangzott, hogy a regény egyes szám első személyben íródott, mintha ma, a mi nyelvünkön beszélne a főszereplő. Odze úgy szeret írni, mintha éppen mesélne valakinek. Ezért a sztori nyelve is olyan, mintha Andrássy a Centrál kávéházban elmesélné valakinek élete történetét. Az író a könyv előkészületeihez számos történelmi leírást, tanulmányt, újságcikket és visszaemlékezést elolvasott, hogy minél inkább meg tudja idézni Andrássy korát, közegét, és döntéseinek lehetséges okait.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK