2023.06.01., csütörtök - TündeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Irodalmi és zenei áthangszerelődés

2018. március 09. péntek, 18:27
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Több mint hat éve játszanak már együtt. Az író zenészként, a zenész meg prózaíróként mutatkozik be. Mégsem amolyan helycserés támadás ez, hanem egy kötetlen és kerek zenés irodalmi est. Kulturális „áthangszerelődés”. Sok dallal, szöveggel és megannyi humoros, vagy éppen érzelmes személyes történettel.

Grecsó Krisztián író és Kollár-Klemencz László (Kistehén) zenész, vagyis a greCSÓKOLlár duó lépett fel a közelmúltban a VMK Caffe színpadán. Az est folyamán sok minden kiderült: például, hogy hová tűnik az ifjúkori önfeledt kreativitás az emberből, miért titkos hely az erdő, és hogyan lehet összehozni a disznóölést a kortárs tánccal.

Grecsó-Kollár duó a színpadon

Grecsó azt mesélte, voltak szigorú évei, amikor munkanélküli volt. Persze ilyenkor a művész azt mondja, hogy épp szabadúszó. Ekkoriban sokszor írt híres embereknek könyveket (mert a celebek ritkán tudnak írni). Mint mondta, érdekes munka volt ez, szép tapasztalás, ami alázatra nevel. A műsor részeként a szerző legújabb, tárcanovellákat tartalmazó kötetéből, a Harminc év napsütés-ből olvasott fel részleteket. Majd többek között Kemény István, Erdős Virág és Grecsó Krisztián megzenésített verseit is előadta a duó.

Kevesen tudják, hogy a Kistehén zenekar frontembere, Kollár-Klemenc László is rendelkezik önálló prózai kötettel. A Miért távolodnak a dolgok 2015-ben jelent meg. Ebből hangzott el egy novella, melynek keletkezési körülményeiről csak annyit: hogy ha nagyon akarjuk (és ha egy előszilveszteri műsorhoz feltétlenül szükséges), akkor a vidéki disznóölések hangulatát össze lehet hozni a kortárs tánccal. Persze ehhez kell egy Ági nevű nő is, aki szép.

Grecsó Krisztián

A zenésznek új lemeze is van, a Rengeteg. Az motiválta, hogy az erdő „nézőpontjából” írjon egy zenei anyagot, hiszen az erdő egy izgalmas, néha félelmetes, ám mégis nyugodt hely. A lemez megszületett, ám Kollár végül rájött, hogy ami az erdőben történik, az ott is marad (ez állítólag egy népi bölcsesség). Vagyis a titkokat nem lehet onnan kihozni, mert megfejthetetlenek.

A Grecsó-Kollár közös produkció alatt azt is megtudtuk, hogy a szegvári születésű író szerint, a középiskola még egy szép korszak abból a szempontból, hogy abban az életkorban még ösztönös a kreativitás. Ami bármilyen formában képes utat törni magának. Édesanyja biztatására például néptáncos volt egy ideig (nem nagyon szerette), és mint afféle „élő adatközlő” próbált új lépéseket meghonosítani. Ezt persze a néptánctanár sem nem értette, sem nem támogatta. Grecsó sok-sok - különféle szerkesztőségekben eltöltött - év után végül odáig is eljutott, hogy az igazi szabadságot adó kreativitást ma már leginkább az önfeledt zenélésben találja meg.

Kollár-Klemencz László

Kollár meg mindeközben bizonytalankodik, hogy vajon elég jól tud-e gitározni. Merthogy a kilencvenes években az az alternatív zenei közeg melyben szocializálódott, lebeszélte arról, hogy gitároktatásra járjon. Mondván: azzal elfelejted és tönkreteszed, amit tudsz. Most, hogy a Budapest Bár produkció révén profi zenészekkel és a klasszikusabb műfajokkal is összehozta a sors, már érzi a tanulás hiányát. Úgy érzi, talán az a legjobb, hogy a Budapest Bárban és a Farkas Róbert prímással szervezett közös eseteken ő inkább csak énekel.

Akárhogy is, a közönség számára azért nem „szívás” az, ha Kollár gitározik, sem az, ha énekel, de még az sem, ha Grecsó írás helyett néha a húrok közé csap. Az est végén felcsendült a már említett Rengeteg című lemezről az antinikotinista dala is; vagyis az „Egyetlen cigarettát szívok egész életemben” kezdetű, versnek is beillő Kollár-szerzemény. Mert a zenész ugyan nem dohányzik, de néhány szívást azért már megtapasztalt életében.

Akik viszont részt vettek a greCSÓKOLlár-esten, nagy valószínűség szerint inkább egy csokoládéban és lekvárban gazdag Islerre kívántak rá a program végén, semmint egy szál cigire.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK