2024.06.16., vasárnap - JusztinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Évindító madárgyűrűzés

2022. január 17. hétfő, 18:47
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A botfai Mindszenty Ifjúsági Házban madárgyűrűzéssel indították az új évet. A hideg ellenére lelkes, főleg gyerekek alkotta csapat egészítette ki a madarászokat. Így együttes erővel 64 madárra került gyűrű és három visszatérő kis tollast is befogtak a hálók.

Az elmúlt két évhez képest nőtt a madarak száma

Szakemberként dr. Illyés Zoltán és Zalai Béla vezette a programot. Munkájukat segítette, főleg az adminisztráció terén Gecseg Veronika (Mindszenty-iskola). A dokumentálás fontos, a Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület adatbázisát gazdagítja, pontosítja. Ezen akció számszerűsítve 12 madárfaj, 64 egyedét jelenti. A megfigyelés az állatok nemére, becsült korára és általános egészségi állapotára terjedt ki. Darabszám terén a listavezetők a széncinegék és a zöldikék. De magas számba akadt kékcinege is. Ezenkívül mezei verebek, fenyőpintyek, barátcinege, csíz, csuszka, feketerigó, fenyvescinege, meggyvágó, és tengelic kapott gyűrűt e napon. 

- A tavaly téli gyűrűzés a pandémia miatt elmaradt, de 2021.novemberétől újra tudtuk indítani ezt a szokásos, kéthetenként megrendezésre kerülő, szombat délelőtti programsorozatot. Örömmel mondhatjuk, hogy az elmúlt két évhez képest nőtt a madarak száma – mondta dr. Illyés Zoltán és rövid visszatekintést is adott. – Érdekes év volt a tavalyi, mert meg tudtuk fogni az év madarát a cigánycsukot is. (2022-ben a zöld küllőt választották az év madarának.) Volt már ilyen szerencsés évünk. 2016-ban, amikor a fokozottan védett, igen ritka haris akadt a hálónkba, mely abban az évben szintén az év madara volt. 2010 óta folytatunk rendszeres gyűrűzést Botfán és ez alatt 65 féle madárfajt fogtunk már be. 

- A visszatekintés mellett milyen tervek vannak az idénre?

- Készül a Zalaegerszeg Védett Természeti Értékei II-es könyv. Terveink szerint 2022-ben szeretnénk, ha nyomdába kerülhetne, ehhez még várunk támogató segítséget. A kötetben Zalaegerszeg egész területéről gyűjtött olyan, összesen 170 - védett növény-, gomba- és állatfajt fogunk bemutatni, melyeket az első kötet megjelenése óta figyeltünk meg a város bel- vagy külterületén. Tervben van egy évek óta érlelődő program megvalósítása is, a Sziva Ferenc Emléktúra, mely során Botfa környékét járnánk be és figyelnénk meg az élővilágot, köztük a madarakat is. Így tisztelegve és egyben felelevenítve a botfai születésű madarász, természetvédő Sziva Ferenc zalai tájat feltáró tevékenységét.

Az évindító madárgyűrűzés utolsó perciben máris új feladat szólította meg a természetvédő szakembereket. Badacsonyörsön, egy házfelújítás során 39, telelő denevérre bukkantak és zavarták meg pihenőjüket, ezzel veszélybe sodorták életüket. A segítőszándék azonban megvolt a vállalkozó részéről is, így zalaegerszegi közvetítéssel és közreműködéssel, többek között dr. Illyés Zoltánnak és Majer Norbertnek köszönhetően egy „kis” utazás és istápolás után újra biztonságba kerültek a törpedenevérek. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK