2021.07.28., szerda - SzabolcsZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Növénytelepítések a Vizslaparkban

2020. december 13. vasárnap, 19:34
ZalaMédia; Fotó: pP
Az elmúlt hetekben a Városgazdálkodási Kft szakemberei megkezdték a park növényállományának rendbetételét, valamint az elhasználódott utcabútorok, játszóelemek cseréjét – tájékoztatott Bali Zoltán alpolgármester közösségi oldalán. A november végi – még a nagyobb fagyokat megelőző – időszakban a következő munkákat végezték, illetve végzik el a szakemberek.

A város legnagyobb és egyben legszebb városi zöldfelülete a Vizslapark

A „Nagy-vizsla” kutyafuttató kerítése mellé új, örökzöld japán loncot ültettek, mely az évek során benőheti a teljes kerítést. A parkban megkezdték a korábban kivágott fák tuskóinak marását, a csonkok eltávolítását. Vizslaparki és Kisfaludy utca kereszteződésében, a „Kisvizsla” oldalon a kialakított évelő ágyakat a szakmailag kívánatos mértékig kasvirág, rozmaring és árvalányhajjal ültették tele.

A „Kisvizsla” Arany János utca felőli oldalán a belátási háromszöget kitakaró, ezért közvetlen balesetveszélyt okozó, nagyra nőtt díszfüveket eltávolították. A játszótér drótfonatos kerítésére magyar loncot futtattak, a Vizslaparki utca lakóinak igénye szerint. Az „Ifjúsági park” emlékköve elöl eltávolították a kitakaró babérmeggyeket, helyette elegáns, fehér színű, évelő cserjeágyást ültettek, kasvirág, veronika, hunyor, krizantém, harangvirág és hortenzia felhasználásával.

A kutyafuttató keleti oldalán és a burkolt utak kereszteződésében lévő évelő ágyakba a szakmailag indokolt egyedszám elérése céljából évelő virágokat telepítettek: veronika, vasfű, árvalányhaj, gólyaorr, kasvirág, astilbe, macskamenta, harangvirág, margaréta fajtákkal, amelyek a jövőben szép, színes, sűrű évelőágyakat alkotnak. Idén még a föld alatt vészelik át a telet.

„Kisvizsla” játszótér melletti, 2 méter magasra megnőtt, így a közbiztonságot és a közlekedésbiztonságot is erősen rontó babérmeggy helyére egy alacsonyabb terülő habitusú babérmeggy fajta került. A megmaradó babérmeggy állományt egységes fajösszetételűre cserélték.
 Kisfaludy utca mentén kicserélték a napfénykedvelő kakukkfüveket, amiket árnyékkedvelő japán kövérkékre és kaméleonlevelekre cseréltek. Megjavították és megszerelték továbbá a kerítéskapukat, új hulladékszigeteket helyzetek ki. Kicserélték a sportpálya kapuinak hálóit, a kosárpalánk láncait.

Az alpolgármester beszámolt a hátralévő feladatokról is. Pótolni szeretnék a testvérvárosi park elszáradt fáit. Megújítják az „öko-játszótér” elhasznált elemeit. A korábban megbetegedett fákat pótolják. A futópálya környezetében lévő, a futást zavaró cserjéket pedig visszavágják. Pótolják továbbá a játszóvárak magyar zászlóit.

Zalaegerszeg legnagyobb és egyben legszebb városi zöldfelülete a Vizslapark, ahol naponta több ezer ember közlekedik, sportol a friss levegőn, kerékpározik, vagy épp gyermekeivel élvezi a játszóterek adta lehetőségeket. A környéken élőknek nem csupán egy városi park, hanem egyben az otthonuk is. Számunkra fontos, hogy a környezetét karban tartsuk, ápoljuk, megóvjuk és mindemelett egyben folyamatosan fejlesszük – fogalmazott. A faállomány és a növényzet megóvása mellett, a környezettudatos szemlélet betartásával a jövőben további fejlesztéseket is szeretnének megvalósítani. Így például tervek között szerepel közvilágítás kiépítése a sétány mellett, kamerarendszer telepítése, új fapavilon építése a játszótér mellé.

Bíznak benne, hogy hamarosan megindulhatnak ezek a beruházások is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK