2024.05.04., szombat - Mónika, FlóriánZalaegerszeg időjárása

Archivum

Vers és Prósza

2012. május 15. kedd, 13:41
Címkék:

Fesztivál az Egerszeg Fesztiválon belül a prószasütő verseny Zalaegerszegen. Minden évben akadnak új szakácsok, a régi arcok változatos ízhatásban kívánnak megújulni, a szervezők (Keresztury ÁMK munkatársai) pedig ötletelnek, hogy a jól bevált rendezvény frissítve legyen. Az idén a prószasütés prózaisága mellé versköltészeti versenyt is hirdettek, melynek témája, ódákat zengeni az országszerte egyre ismertebb zalai ételről. A Pannon Tükör szerkesztősége bírálta a beérkezett 17 költeményt, melyek közül kilencet részesítettek megosztott díjazásban.

prosza 1

Ezen legsikerültebb írásokat a fesztivál közönsége is hallhatta Lőrincz Nikol és Hertelendy Attila, a Hevesi Sándor Színház művészei előadásában. Az első helyezést, Andics Tibor színművész verse érdemelte ki. Díja, Arany János összes költeményét tartalmazó kötetek, illetve görögországi nyaralás lett.

Miközben verseltek a színpadon a Dísz-téri sátorban tolongók haját, ruházatát lassan kezdte áthatni a 21 prósza sütő csapat munkájából eredő jellegzetes illat. A Tóth Endre mesterszakács által vezetett zsűri, melynek hat fős tagságához az idén először Gyutai Csaba polgármester is csatlakozott, nemcsak a finom ízt értékelte, hanem díjazta a legszebben terített asztalt és a legvidámabb csapatot. Ezen kívül a közönségnek is szavazati joga volt. Ez utóbbi nemcsak elismerést, hanem jelentős díjat is hozott, szintén Görögországba jutatta a nyertest, a Schneider Electric csapatát.

A szakmai értékelés Tóth Endre tisztje volt, aki nem rejtette véka alá, voltak már finomabban sikerült produktumok is a prószasütő verseny 18 éves történelmében. Azért is mondott a hangulathoz mérten szigorú kritikát, hogy a versenyzők tegyék a minőségre a hangsúlyt, mert ez a tipikusan zalai étel, melyet több csillagos szállodák is az étlapjukon szerepeltetnek az őshazájában kell hogy a legfinomabb legyen.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a polgármester is, szerinte a prósza Zalában nemcsak étel, hanem életforma is, olyan gyakran és sokféle módon készítik, fogyasztják az itt élők.

prosza 2

Végül is a szponzoroknak köszönhetően számos díj, különdíj talált gazdára. A legvidámabb csapat címet, a versenyen első alkalommal induló Szarkaláb Néptánc csoport érdemelte ki, akik státuszuknak megfelelve énekelve, vonatozva vonultak ki a díjukért. Az idén elsőként vándorserleget is kapott a legfinomabb prósza készítője, az Évgyűrűk egyesület. Ebből a csapatból került ki a legidősebb prószasütő versenyző, míg a legfiatalabb a helyi turizmust képviselőktől. Egyébként ez utóbbiaknak sikerült a legszebben megteríteni az asztalt is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK