2022.06.29., szerda - Péter, PálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A doni áttörésre emlékeztek Keszthelyen

2019. január 14. hétfő, 18:50
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A harctereken elesett hősök küzdelméért, aggodalmaikért, szenvedésükért, vére hullásukért imádkoztak a hívek a Fő téri templomban Tál Zoltán plébános vezetésével január közepén.

A szentmisét bemutató pap kiemelte: akikért most imádkozunk, nem kímélték életüket, azt értünk, a mi épségünkért, testi-lelki javainkért áldozták föl.

A doni áttörés 76. évfordulóján a templomban Kardos József nyugalmazott pedagógus mondta el megemlékező beszédét. Kiemelte: nemcsak a 76 évvel ezelőtti eseményekre, hanem a II. Magyar Hadsereg 1942-43. évi keleti fronti hősi helytállására, a katonák önfeláldozó bátorságú példaadó vitézségére is emlékezünk. 1942 tavaszán Vitéz Jányi Gusztáv vezérezredes vezetésével a 207500 fős 2. magyar hadsereg indult el a keleti: orosz frontra. A hadsereg létszáma később negyedmilliónál többre nőtt. Az elsők között került ki a csatatérre a szombathelyi 3. hadtest nagykanizsai 9. könnyű hadosztálya, amelynek 17. és 47. gyalogezredében harcoltak a keszthelyi katonák is, akik a 3. fogatolt vonatosztály kocsioszlopain értek ki. A katonákat három lépcsőben szállították ki Kurtszk környékére. Hetvenhat éve indította meg támadását a szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban, melynek következtében a 207 ezer fős sereg mintegy százezer katonája vesztette életét, vált hőssé. A magyar katonák hiányos felszereléssel, sokszor téli ruházat nélkül, mostoha időjárási körülmények között tartották magukat a többszörös túlerővel szemben.

A templomkerti koszorúzás előtt id. Kalapos István, a Helikon Versmondókör tagja idézte a Keszthelyi Hírlap 1943. május 22-ei lapszámának tudósítását arról az örömünnepről, amelynek keretében sokezren köszöntötték a vonaton hazaérkezett túlélőket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK