2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Minden magyar ember asztalára jusson kenyér

2021. október 29. péntek, 18:04
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében idén immár 11. alkalommal ajánlottak fel búzát hazánk és a Kárpát-medence magyarlakta települések gazdálkodói magyar gyermekeket segítő szervezeteknek, határainkon innen és túl. A jótékonysági programhoz kapcsolódóan adományleveleket adtak át a kedvezményezett zalai intézményeknek a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben tartott ünnepségen.

Adományozó ünnepség a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében

Sabján Krisztián, a NAK Zala megyei elnöke, Cseresnyés Péter, Süle Katalin. dr. Jakab István, Vigh László és Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke

Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke és a Zala Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke elmondta, hogy Zala megyében a 198 gazda 34 tonna búzát adományozott, amiből a Tüskeszentpéteri Malom több mint 22 tonna lisztet őrölt. Ebből 7,5 tonnát a kárpát-medencei magyar szervezeteknek juttatnak el, 14 tonnát pedig a megyében osztanak fel különböző intézményeknek. Méltatta a gabonát felajánló zalai gazdák önzetlenségét, amellyel hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar agrárium méltó helyre kerüljön a köztudatban. Az intézmények képviselőitől pedig azt kérte, mondják el a gyerekeknek, hogy a kenyér vagy a pogácsa abból a búzából illetve lisztből készült, amit ők ajánlottak fel.

Dr. Tóth Gábor, a Mindszenty-iskola igazgatója átveszi az adománylevelet

Cseresnyés Péter, az ITM kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a mozgalommal hagyományt teremtettek a magyar gazdák, akik már korábban is példát mutattak önzetlenségükről. Az országot ezért kerülték el súlyos éhínségek, mert a magyar gazdák mindig elvégezték azt a munkát, melynek révén életadó kenyér kerülhetett az asztalra.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta, hogy az első világháborút lezáró trianoni békediktátum 15 millió tört döfött 15 millió magyar szívébe. A 2005-ös népszavazáson próbáltak erre gyógyírt adni, de nem sikerült. Az elcsatolt részeken élők kezét 2010-ben az új polgári kormány fogta meg, így a 15 millió búzaszem program arról is szól, hogy sohasem felejthető el az, amit a nagyhatalmak az országgal tettek.

Pozsegovits Borbála, a zalaapáti óvoda vezetője átveszi az adománylevelet

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyarok Kenyere Alapítvány idén 11. alkalommal hívta életre a 2018-ban Magyar Örökség Díjjal elismert programot. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a MAGOSZ elnöke ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a magyar nemzetnek van ereje, hite, tartása, tiszteli múltját és hagyományait, és egy nemzetben gondolkodva képes arra, hogy az elszakított területeken élő magyarságot felkarolja. Mint mondta, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program nem megrendelésre íródott, „szívből adományozó” gazdáknak köszönhetően jöhetett létre. Idén több mint 1100 tonna búzaadomány gyűlt össze, melynek 40 százaléka határon túlról származik. Tisztelet és köszönet illeti a magyar gazdákat, akik a nehéz sorsú kárpátaljai gazdatársaiknak kiváló minőségű búzavetőmagot is adnak. Mindezt azért teszik, hogy minden magyar a nemzet sikeres polgára lehessen, és hogy minden magyar ember asztalára jusson kenyér.

A rendezvényen a Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium diákjai verseket és dalokat adtak elő, hegedűn kísért ifj. Horváth Károly népzenész.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK