2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A megfontolt reformok híve volt

2020. október 16. péntek, 16:21
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Festményavatással és ünnepi koszorúzással is tisztelegtek a városban Deák Ferenc születésének 217. évfordulója előtt. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság aulájában csütörtökön helyezték el Buday Mihály festőművész Deákról készült új portréját.

Két ünnepség Deák Ferenc tiszteletére

 Dr. Sipos Gyula és Buday Mihály az új festmény előtt

A képet a művész jelenlétében dr. Sipos Gyula megyei rendőrfőkapitány, valamint dr. Töreki Sándor vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes leplezte le. Az eseményen jelen volt többek között Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott és Balaicz Zoltán polgármester is.

Az avatóünnepségen Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója mondott beszédet, felidézve a haza bölcsének életpályáját, szellemiségét. Elhangzott: a megyében hosszú évek óta kiemelt eseménynek számít Deák Ferenc születésnapja. Ehhez a hagyományhoz csatlakozott idén a rendőrség is. A Söjtörön 1803. október 17-én született reformkori politikus megítélése többször változott a történelem folyamán. Halála (1876) után kultusza volt, az első világháború után lanyhult a tisztelet, az ötvenes években pedig még zalaegerszegi szobrát is el akarták távolítani, de erre végül nem került sor. Deák szellemiségének rehabilitálását Degré Alajos jogtörténész, levéltáros indította el. Az életmű kutatását pedig Keresztury Dezső író, akadémikus is támogatta. Többek között az ő munkásságuknak köszönhető, hogy ma ismét kultusza lehet Deáknak.

A Deák téren dr. Gyimesi Endre mondott ünnepi beszédet

Dr. Sipos Gyula rendőrfőkapitány elmondta: három kultúrát/művészetet érintő célkitűzése volt, mikor átvette a rendőrség vezetését. Az egyik, hogy legyen egy Szent György emlékmű (ez az épület falán megvalósult; Németh János alkotása), a másik, hogy az épületen belül elhelyezésre kerüljön Deák Ferenc portréja. Ez most Buday Mihály jóvoltából felavatásra kerülhet. A harmadik cél viszont titok, ezért egyelőre nem árulhatja el.

Az új festmény alkotója, Buday Mihály érdeklődésünkre elmondta: nem a hagyományos, biedermeier stílusban szerette volna elkészíteni a képet, hanem a rá jellemző kissé szürreális hangulatban. Ezt tükrözi a háttér. Deák portréja egy korábbi képmás (fotográfia) alapján készült, és nem az idős, hanem az aktív éveiben járó politikust ábrázolja. Az alkotáson különféle szimbolikus jeleket is elhelyezett a művész, melyek az igazságra, a jogra, a népre és a kiegyezésre utalnak. A festmény alapjául szolgáló Deákról készült fotó is ebből a korból való.

A rendőrség aulájában felavatott portré mellett egy Deák-idézet olvasható: „Nem akarok semmi igazságtalanságot pártolni, még akkor sem, ha belőle hasznot húznánk.”

Az ünnepség koszorúzással zárult

A Zalához egész életében szorosan kötődő politikus tetteire és legfőbb jellemvonásaira emlékeztek pénteken is, ezúttal a Deák Ferenc téren. A hagyományos ünnepi megemlékezésen és koszorúzáson dr. Gyimesi Endre történész, volt polgármester mondott beszédet. Kiemelve Deák Ferenc ifjúkori éveit, valamint hogy miképp kapcsolódott be testvére támogatásával 1832-ben az országos politikai életbe. Elhangzott: már ekkor jelentkeztek a Deákra jellemző szabadelvű gondolatok, javaslatok. A politikus a későbbi években is mindig a higgadt, megfontolt reformok híve és a jogállamiság élharcosa volt. Tetteit pedig a „javítva változtatni” jelszó vezérelte.

A rendezvényen a Deák Ferenc Technikum tanulói közreműködtek. Az emlékezés koszorúit a város nevében Gyimesi Endre, valamint dr. Kovács Gábor jegyző, Velkey Péter humánigazgatási osztályvezető és Makovecz Tamás önkormányzati képviselő helyezte el. De intézmények és civil szervezetek is részt vettek a koszorúzáson.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK