2021.10.25., hétfő - Blanka, BiankaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Rómer Flóris arcmása a fatemplomon

2017. április 27. csütörtök, 13:51
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A magyar régészettudomány atyjaként is ismert Rómer Flóris (1815-1889) tiszteletére avattak emléktáblát a Göcseji Falumúzeum zalacsébi fatemplomának falán. A domborművet – melynek létrehozását a Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány kezdeményezte – Béres János szobrászművész készítette.

Hogy mi köze Zala megyéhez, és a skanzenhez Rómer Flórisnak és miért nem a róla elnevezett megyeszékhelyi utcában avatták fel a táblát, arról dr. Gyimesi Endre, a közalapítvány elnöke beszélt az ünnepségen. Elhangzott: az 1870-es években elpusztult zalacsébi fatemplom terveit Rómer munkássága révén sikerült rekonstruálni, majd a falumúzeumban újra felállítani.

Dr. Gyimesi Endre, Béres János, Balaicz Zoltán és dr. Vándor László az avatás után

Emléktábla avatás a skanzenben

A régész – aki mindemellett művészettörténész és festőművész is volt – 1863-ban bejárta Zalát; mégpedig szekéren. Minden településen igyekezett lajstromba venni a régészeti és művészettörténeti értékkel bíró emlékeket. Mindezekről, illetve Rómer Flóris életútjáról és munkásságáról már dr. Vándor László régész, a Göcseji Múzeum egykori igazgatója szólt.

Mint fogalmazott: ő volt az első olyan ember, aki nagy részletességgel számolt be a zalai értékekről. Tehette ezt többek között azért, mert egyházi ember lévén (Benedek-rendi szerzetes, pap, majd nagyváradi nagyprépost-kanonok is lett), sok ismerőse volt a megyében, így meg tudta szervezni a plébániák között és a földesurak körében az utazásait. A látottakat nemcsak tudományosan dolgozta fel, hanem egy cikksorozatot is írt a Vasárnapi Újságba, Zalai levelek címmel. Olyan épületekről (főleg középkori templomokról) olvashatunk többek között ezekben az írásokban, melyek azóta már elpusztultak.

A Rómer Flóris által lerajzolt látványnak megfelelően épült fel a skanzenben a fatemplom

Így került fókuszba az egykori zalacsébi templom is, melynek részletesen dokumentálta a kinézetét és az épület tervrajzát. Vándor László elmondta: mikor évekkel ezelőtt a felvetődött, hogy jó volna a skanzenbe egy szakrális épületet létesíteni, a feljegyzések alapján a néhai zalacsébi fatemplomra esett a választás. A felépítéshez az Együtt Zalaegerszegért Egyesület segítségével szerveztek gyűjtést, de számos más támogatója is akadt a kezdeményezésnek. A templomot végül pont olyanra építették fel, amilyennek Rómer akkoriban látta. Az épület pedig azóta is a falumúzeum egyik büszkesége.

Az emléktáblát Balaicz Zoltán polgármester, Béres János szobrászművész és Gyimesi Endre leplezte le.

Idén ez már a harmadik emléktábla avatás volt

Idén már a harmadik alkalommal avatott emléktáblát a Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány. Előbb Arany János költő, majd Farkas Dávid egykori országgyűlési képviselő tiszteletére emeltek domborművet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK