2023.04.01., szombat - HugóZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emléktábla Arany Jánosnak

2017. március 17. péntek, 18:53
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából avattak emléktáblát a 19. század jeles költőjének nevét viselő utcában. A tűzoltóság épületén elhelyezett alkotás illeszkedik abba a sorozatba, melyet még 2005-ben álmodott meg a Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány (akkori nevén Millecentenáriumi Közalapítvány).

Mint azt dr. Gyimesi Endre az alapítvány kuratóriumának elnöke avatóbeszédében felidézte: 2005-2010 között tizenhat emléktáblát helyeztek ki a város több pontján, egy-egy névadóra emlékezve. Az alkotásokat helyi szobrászművészek – Béres János, Farkas Ferenc, Szabolcs Péter – készítették. Vannak olyan domborművek, melyek valamely zalaegerszegi közéleti szereplőnek állítanak emléket (például Czobor Mátyás és Botfy Lajos egykori polgármesterekről is megemlékezik egy-egy tábla a róluk elnevezett utcákban), ám országosan ismert és elismert személyiségeknek is emléket állítottak (többek között Rákóczi Ferencnek, Batthyány Lajosnak).

Megújul a tűzoltólaktanya és a teljes utca is

Az elmúlt hat esztendőben nem készült új emléktábla, a sorozatot most Arany Jánossal folytatták, annál is inkább, mert idén születésének 200. évfordulóját ünnepeljük. A művet Farkas Ferenc szobrászművész készítette.
Az avatóünnepségen Gyimesi Endre felidézte a költő életpályáját és fontosabb műveit. Mint mondta: az ő írásaiból származik a legtöbb olyan magyar mondás, mely az elmúlt évszázadban szállóigévé is vált.

A zalaegerszegi tűzoltólaktanya épületére (Arany János utca 1.) kihelyezett emléktáblát Balaicz Zoltán, Gyimesi Endre és Farkas Ferenc leplezték le.

A polgármester az esemény kapcsán arról tájékoztatta a sajtót, hogy jövőre 400 millió forintos ráfordítással megújul a tűzoltólaktanya épülete. További 110 millió forintból pedig még az idén elkezdik az Arany János utca felújítását. A rekonstrukció csatornázást, burkolat-felújítást, szegélyezést is magába foglal.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK