2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Alváskönyv a jó alvásért

2019. május 03. péntek, 18:01
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Egyre többen alszunk rosszul. A legfrissebb kutatások szerint a felnőtt lakosság 31 százaléka küzd alvászavarral. Miért nem tudunk aludni? Milyen mentális, vagy szomatikus zavarok állhatnak a háttérben, és mi jelenthet megoldást a problémákra? Elöljáróban annyit; nem az egyre nagyobb dózisban bekapkodott altatók.

A fenti kérdésekre keresi a választ a napokban megjelent Magyar Alváskönyv, melyben a téma hazai szakértői ismertetik a legújabb kutatási, diagnosztikai vagy éppen terápiás eredményeiket. A könyv a zalaegerszegieknek is hasznos olvasmány lehet (jól alvóknak és nem jól alvóknak egyaránt); annál is inkább, mert a Zala Megyei Szent Rafael Kórház két munkatársa is publikált a kötetbe. Dr. Vida Zsuzsanna, a kórház szomnológiai szakrendelésének főorvosa az alvásgyógyászat témáját dolgozta fel, dr. Szabó József, a pszichiátriai osztály mentális egészségfejlesztő terapeutája pedig a kórházban működő alváslabor kialakításának történetét, az ott zajló munkát, valamint a vizsgálati és terápiás módszereket ismertette.

Mi állhat az álmatlanság hátterében?

G. Németh György, dr. Vida Zsuzsanna, dr. Szabó József és dr. Halász Gabriella

A Libri kiadó gondozásában megjelent kötet zalaegerszegi bemutatóján dr. Halász Gabriella, a megyei kórház főigazgatója úgy fogalmazott: az intézmény néhány évvel ezelőtt vásárolt egy alvásdiagnosztikai készüléket, mely óriási lépés volt ahhoz, hogy mélyrehatóbban tudjanak foglalkozni az alvászavarokkal. A téma nagyon komplex és gyakran számtalan vizsgálatot kell elvégezni a pácienseken, míg kiderül, hogy mi okozza a problémát. Sokszor mentális okok, máskor viszont komoly belgyógyászati panaszok állnak a háttérben. Ezek felderítése mindenképpen fontos, hiszen alvás nélkül, jó alvás nélkül nem élhetünk teljes életet. Sok lappangó betegség pedig akár életveszélyessé is válhat, ha nem kezeljük időben.

A Magyar Alváskönyv szerkesztője, és a tavaly alakult Magyar Alvás Szövetség elnöke, G. Németh György a kötetbemutatón elmondta: a 21. században egyre több ember számol be alvászavarról. A modern ember visszaél a „fénnyel”; vagyis azzal, hogy a nappalok a mesterséges fénynek köszönhetően meghosszabbíthatók. De, az okoseszközök által kibocsájtott fény is káros az elalvás szempontjából, főleg ha a hálószobában használjuk őket. A most megjelent könyv abban segít, hogy eligazodjunk az egyes szakterületek között, hiszen 120 féle alvásbetegség létezik: a fogorvosi panaszoktól kezdve, a fül-orr-gégészeti- és légzési problémákon át az endokrinológiai vagy kardiológiai megbetegedésekig számtalan tényező kiválthatja az alvászavart. De lelki okok és a stressz is.

Dr. Szabó József a zalaegerszegi kórház alváslaborjában zajló munkáról is beszélt

A szakemberek szerint 2-3 hónapnyi alvászavar nevezhető már kórosnak, de adott esetben előbb is érdemes a háziorvost felkeresni (aki aztán tovább küldi a beteget a megfelelő szakrendelésre). Sokszor olyan banálisnak tűnő panasszal is, mint a horkolás, vagy a fogcsikorgatás – fogalmazott dr. Vida Zsuzsanna. A zalaegerszegi alváslaborban műszeres vizsgálat segítségével tárják fel a problémákat; ehhez egy éjszakát a kórházban kell tölteni.

Dr. Szabó József mindehhez hozzátette: az alváslabor mellett 2018 őszétől egy inszomnia-szakrendelés is működik a kórházban. A háziorvosok is ide irányítják első körben a betegeket. A rendelésen az esetleges neurológiai, belgyógyászati, pszichiátriai vagy egyéb társbetegségeket diagnosztizálják, majd különféle terápiákat dolgoznak ki a páciensek számára.
    

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK