2023.01.30., hétfő - Martina, GerdaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tanuljunk meg együtt élni a varjakkal

2022. május 05. csütörtök, 20:01
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Az utóbbi időben lehet, hogy sokaknak eszébe jutottak Arany János elhíresült sorai: „Künn egy varju mondja: kár! Hess, madár!” A belvárosban fészkelő varjak hangos károgása csak egy dolog. Sokakat inkább a „bombázás”, vagyis a folyamatosan potyogó, és a járdákat is elcsúfító ürülék zavar. Különösen igaz ez a színház környékére, a Kossuth utca egykori Ifjúsági Áruház előtti szakaszára, és azokra a városrészekre, utcákra ahol sok a platánfa.

 Elszaporodtak, vagy csak beköltöztek?

A madarakat elhessenteni persze nem tudjuk. Mi lehet akkor a teendő, és tényleg igaz-e, hogy jelentősen elszaporodtak a város területén a varjak? Kérdéseinkkel először Gál Szabolcshoz, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nomenclator Bizottságának titkárához fordultunk. Mint mondta, az elszaporodás amolyan „mihez képest” jelenség.

- Az 1980-as, ’90-es években még körülbelül 5-6000 pár varjú élt a megye területén. Ezt követően a vetési varjú állomány – hiszen róluk van szó, és nem keverendők össze a dolmányos varjakkal – összeomlott. A 2000-es évek elején már csak 800 párról lehetett beszélni. Ehhez az alacsony számhoz képest az utóbbi időben valóban nőtt a szaporulat, és körülbelül 2000 pár található a megyében. Zalaegerszegen körülbelül 300 pár varjú fészkel. Összességében tehát ezek a számok még így is messze elmaradnak a negyven évvel ezelőttiektől.

A madarász hozzátette: inkább azért érezzük növekvőnek a számukat, mert a külső területekről fokozatosan beköltöztek a városba, sőt a belvárosba is. Köszönhető ez annak, hogy a mezőgazdasági területek megcsappantak, az erdő pedig túl sűrű közeg a költéshez. A varjak 30-40 százaléka azonban még mindig külső telepeken él, a városi madarak pedig rendszeresen visszajárnak a felforgatott földekre táplálékért; például rovarlárvákért. De a szakember szerint városon belül is nagy „szemételtakarítók” és szívesen fogyasztják a különféle kártevőket is.

- Az ember-állat együttélés a városi közegekben persze problémás lehet, hiszen ugyanazt az életteret használjuk. Részünkről talán türelemre van szükség. A varjak egyébként megszokták az ember közelségét, veszélyt nem jelentenek senkire. Az igaz, hogy az ürülék sokszor zavaró. Takarítani kell, mást nem nagyon tudunk tenni! Annál is inkább, mert a varjú védett állat, riasztani és gyéríteni sem lehet az állományt. Viszont a fiókák május végéig kirepülnek, utána „nyugisabb” időszak jön – tette hozzá Gál Szabolcs.

A bevezetőben feltett kérdésekkel felkerestük a polgármesteri hivatal illetékeseit is. Azt a választ kaptuk, hogy mivel a vetési varjú természetvédelmi oltalom alatt álló madárfajnak minősül, ezért elpusztítását, élőhelyének károsítását a természetvédelmi jogszabályok tiltják. A lakott területeken lévő varjútelepek valóban okozhatnak konfliktusokat, ezek megelőzése érdekében a fészkek eltávolítása természetvédelmi szempontból elfogadható, de erre kizárólag a fészkelési időszak előtt van lehetőség. A fészek eltávolítása, illetve lehetőség szerinti áthelyezése természetvédelmi hatósági engedélyhez kötött. Abban az esetben, ha a fészekrakás már megkezdődött, eltávolításukra nincs jogszabályi lehetőség.

Az önkormányzat a fészkek eltávolítása érdekében kezdeményezi a szükséges természetvédelmi hatósági eljárásokat, a tisztaságot pedig folyamatosan ellenőrzi, és az érintett városrészekben megrendeli a takarítást. Korábban a Platán soron történt fészekeltávolítás – a fészkelési időszakot megelőzően – a természetvédelmi hatóság engedélyével. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK