2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A Zala-Cereália Kft. túlélte az évet

2020. december 27. vasárnap, 16:37
Szerző és fotó: Antal Lívia
Rendhagyó évet zár a Zala-Cereália Kft. a koronavírus-járvány miatt. Az első hullámban jelentősen felugrott a Tüskeszentpéteri liszt iránti kereslet, a takarmány- és a húságazat már nem volt ilyen szerencsés, mert a vendéglátó egységekre és a szálláshelyekre vonatkozó korlátozó intézkedések következtében csökkent a forgalma.

Rendhagyóan, de folyamatosan termelve

– Valóban nagyon speciális évet hagyunk magunk mögött, olyan események történtek, olyan kihívásoknak kellett megfelelni, ami miatt teljesen eltértünk a szokásos működéstől. Az első negyed év normálisan indult, úgy tűnt, hogy 2020-ban is jó gazdasági eredménnyel kecsegtető évet kezdünk, illetve fejezünk be – mondta Király László, a Zala-Cereália Kft. ügyvezető igazgatója. – Márciusban megérkezett a járvány, ami akkor még nem sújtott bennünket annyira. A koronavírus-félelmek miatt ugyanis jelentősen megnövekedett a Tüskeszentpéteri liszt iránti kereslet. Ez főleg a csomagolt lisztre volt igaz, amelynek forgalma háromszorosára emelkedett. A felfokozott kereslet nagyjából két hónapig tartott, utána visszaálltunk a normális termelési ütemre. Elmondhatjuk, hogy a válság ellenére sem a csomagolt, sem a zsákos liszt forgalma nem csökkent idén. Ez számunkra fontos visszaigazolás a Tüskeszentpéteri liszt változatlanul kiváló minőségére.

– A takarmány- és a húságazat hogyan érintette a helyzet?
– A takarmánygyártás valamint csirke és pulykatelepeink révén a végtermékig érdekeltek vagyunk ezekben az ágazatokban. Az év eleje hasonlóan jól indult, majd áruhiány lett húsból, májustól pedig depresszió állt be a piacon. A húsfogyasztás jelentősen visszaesett, ami érződik a takarmány forgalmának, illetve az élőállat felvásárlási árának csökkenésében, ami nemcsak nekünk, de az egész magyar húságazatnak komoly gazdasági kihívást jelent. Ez egyértelműen a koronavírus-járvány negatív hatása, hiszen a keresletcsökkenés a fertőzés lassítását szolgáló védelmi intézkedések miatt következett be. Az éttermek, a szálláshelyek idén már másodjára kényszerültek bezárásra. Nem is fog visszaállni addig a rend, amíg az idegenforgalom, az éttermek újra nem indulnak.

– Milyennek látja jövő évi kilátásaikat?
– Úgy érzékeljük, a liszt- és a takarmányforgalmazással nem lesz gond. Mindkét üzemünkben heti hat napban, három műszakban folyik a termelés. Kapacitásaink le vannak kötve egyelőre. Meg tudtuk tartani a munkaerőt, tehát stabil létszámmal vágunk neki a jövő évnek. Vállalati operatív törzset hoztunk létre, amely odafigyel arra is, hogy legyen mindig elegendő ember. Vannak, akik home office-ban dolgoznak, míg mások szabadságon vannak, hogy esetleges baj esetén is folyamatos maradjon a termelés.
Idén visszavettük fejlesztéseinket. Egyedül egy 560 kW-os naperőművet építettünk a gabonatárolók tetejére, amellyel éves villanyáram-fogyasztásunk közel 25 százalékát tudjuk kiváltani zöld energiával. A környezetvédelmet is szolgáló 158 millió forintos beruházást pályázati forrásból és saját erőből valósítottuk meg. A további fejlesztések tekintetében kivárásra rendezkedtünk be. Szeretnénk bővíteni a keverőüzemet és az állattartó telepeket, de egyelőre csak ezek előkészítésével kívánunk foglalkozni jövőre.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK