2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Autóipari beszállító lett

2021. június 17. csütörtök, 17:43
Szerző és fotó: Antal Lívia
Autóipari alkatrészek gyártásába fogott a ZMT Hungary Kft. Az idén tíz éves zalaegerszegi vállalkozás ehhez saját beruházásban új CNC fémmegmunkáló gépet szerzett be fél millió euróért. A cég a szakképzéshez csatlakozva gyakorlati képzési programot kíván indítani az elkövetkező öt évben, ugyancsak saját költségén.

A ZMT Hungary Kft. a szakképzésre is kíván költeni

Az új gép ünnepélyes indításán: Ferenczi Sándor főtechnológus, Balaicz Zoltán és Biró Dániel

Mindezt Biró Dániel tulajdonos-ügyvezető jelentette be a beruházás átadásán. Mint fogalmazott, nagy kihívás volt, de a beszállítóknak köszönhetően fel tudtak készülni az új feladatra, az autóipari alkatrészek gyártására, amit idén tavasszal indítottak el. A beruházás költségét saját erőből és banki hitelből teremtették elő. A fejlesztések mellett a munkakörnyezetre is odafigyelnek, hogy többet adhassanak munkatársaiknak. Ezért olyan forgácsoló üzemet alakítottak ki, ahol hófehér, tükörtiszta padló és növények vannak. Tették ezt azzal a céllal, hogy vonzóvá tegyék a szakmát a fiatalok számára. Ennél is tovább mennek, a város vezetésével egyeztetve öt évre szóló képzési programot indítanak, amire 50 millió forintot szánnak. Nemcsak a középiskolásokat, de az általános iskolásokat is meg szeretnék szólítani, szakkör vagy továbbképzés formájában gyakorlati helyszínt biztosítva számukra, hogy a legmodernebb gépeken ismerkedhessenek meg a szakmával. Szeretnék, hogy megfelelő tudáshoz jussanak. Várják őket munkatársként is. Fejlődésre, előrelépésre is lesz lehetőségük, hiszen meglévő munkatársaikat is folyamatosan képzik. A fiatalok melletti nyitásukat az is mutatja, hogy kollégáik többsége 20 és 30 év közötti.

Az autóipari alkatrészgyártással a ZMT Hungary Kft. a szlovén Iskra Mehanizmi iparvállalat beszállítójává vált. Tomaz Filipovic, a cég képviselője elmondta, hogy a több mint 800 főt foglalkoztató vállalat 2019-ben 9,1 millió euró forgalmat ért el. Jelentős multinacionális cégekkel, illetve több mint 180 beszállítóval dolgoznak együtt az egész világon. A zalaegerszegi ZMT Hungary Kft.-vel 2020 januárjában, még a koronavírus-járvány kitörése előtt vették fel a kapcsolatot. Az itt előállított termékek szériagyártását Szlovéniában fogják végezni.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt mondta, előremutató és jövőbe tekintő hozzáállás az, hogy a fiatalokat foglalkoztató cég 50 milliót kíván költeni a szakképzésre, amelyben a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum lesz a partnere. Méltatta továbbá azt is, hogy európai uniós és állami támogatás nélkül, saját erőből hajtották végre beruházásukat. A több lábon álló, közel 100 főt foglalkoztató vállalkozás tavaly megközelítette, idén pedig várhatóan átlépi az egymilliárd forintos forgalmat, ami mutatja, hogy komoly szereplője a város gazdaságának.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK