2024.07.21., vasárnap - Dániel, DaniellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Negyedszázados a Shabby és a Bazooka

2016. augusztus 23. kedd, 22:06
Szerző: Pánczél Petra
Két zenekar is negyedszázados jubileumát ünnepli az idén. A Shabby Blues Band első fellépésének, a Bazooka pedig megalakulásának 25. évfordulója alkalmából készül egy-egy ünnepi bulira. Mindkét banda a Zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztiválon lép fel.

A Shabby szeptember 2-án 20 órától a Dísz téri Fesztiválsátorban, a Bazooka pedig szeptember 3-án, 20 órától a Széchenyi téri Nagyszínpadon. Az elmúlt 25 évről a két együttes frontembere (Kránitz Tóni és Dolgos Dodó Péter) mesélt lapunknak.

Soha nem álltunk le!

- 1991 augusztusában volt az első fellépésünk a régi Erdőgyöngyében. Innen számoljuk a huszonöt évet. Azóta körülbelül ezer koncertet nyomtunk le, és hat lemezünk jelent meg szerzői kiadásban. Most épp a hetediken dolgozunk (Negyed század Shabby Blues címmel), ami december 26-án jelenik meg. Ez alkalomból lesz majd egy lemezbemutató koncertünk is – meséli Kránitz Tóni, a Shabby Blues Band szájharmonikása, zenekarvezetője.

Shabby Blues Band

Huszonöt éve aktív a Shabby

Mind mondja, az elmúlt negyed század alatt soha nem álltak le, nem volt szünet a zenekar életében. Többek között ez is az életben maradás titka. Velük együtt sok amatőr együttes kezdett a kilencvenes évek elején, ám mára alig maradtak közülük. Persze ők is sok tagcserén estek át; a vendégzenészekkel együtt összesen harminc ember fordult meg a csapatban. Az egykori alapítók közül ma Tónin kívül Angyal Tibor és Gedeon Attila vannak a zenekarban, ám volt olyan időszak is, mikor utóbbiak nélkül folyt a munka.

Tóni 1986-ban keveredett a helyi rock-életbe. Azt meséli, afféle illegális plakátozóként kezdte pályafutását. Ekkoriban az SZMK legfelső emeletén voltak rendszeresen koncertek, és az itt fellépő csapatok plakátjait ragasztgatta ki a városban. Már akkor érdekelte a zenélés is, hiszen inspirálták a rock-esteken játszó amatőr együttesek. Később meg is alakult a Blues Experiment, amivel 1988-ban léptek fel először. Ezt követte aztán a Shabby Blues Band, melynek a kezdetek óta ő koncertszervezője, plakátragasztója, afféle „mindenes” menedzsere.

- Ma is rendszeresen vannak fellépéseink, és sok helyre hívnak minket, de kilencvenes évekhez képest jelentősen átalakult a zenepiac; még amatőr szinten is. Azt látom, hogy a blues egyre inkább kihalóban van, és a nagyobb fesztiválokról is kiszorult a műfaj. Mivel kereskedelmi szempontból nem rádióbarát, újra amolyan szubkultúraként tekinthetünk rá. Annak ellenére, hogy mára már klasszikussá vált. A blues műfaja ugyanis közel száz éves, gyakorlatilag a 20. századi zenék többségének ez az alapja. Míg régen például a Sziget Fesztivál Nagyszínpada tele volt blues-előadókkal, most kisszínpadra szorult ez a zenei irányzat. Országos szinten is inkább az jellemző, hogy 50-100 fős klubokban, motoros találkozókon, kisebb fesztiválokon kapunk helyet. Persze, ez egyáltalán nem veszi el a kedvünket!

Ami a szeptemberi jubileumi koncertet illeti: egy huszonkét számból álló, száz perces produkciót láthat majd a közönség.  A jelenlegi tagokon (Angyal Endzsi Tibor-ének; Gál Szabolcs-ének; Kránitz Tóni-szájharmonika; Gedeon Gida Attila-gitár; Vereki Zsolt-basszusgitár; Kovács Barnabás-dob) kívül vendégeket is hívnak. Így az est folyamán összesen tizenegyen fordulnak majd meg a színpadon. Régi slágereket és újabb számokat egyaránt hallhatnak a rajongók.

  Elgurult huszonöt év…

 …többek között erről emlékezik meg szeptemberi koncertjén a Bazooka együttes. Dolgos Dodó Péter énekes, a zenekar frontembere szerint azonban a jubileumi buli egyfajta tiszteletadás is saját maguknak.

Bazooka

"Hadd szóljon!" - Bazooka a színpadon

- Voltak nagy korszakaink, és nyugisabb időszakaink is. Talán Pestre kellett volna költözni, mikor jól ment, hiszen hívtak is minket. De akkor már mindenki családos volt, kisgyerekkel… így itthon maradtunk. Utólag lehet okoskodni, hogy jó döntés volt-e, de már mindegy. A lényeg, hogy mindig megfelelés nélkül, lazán és örömből zenéltünk. És ez ma is így van!

Dodó azt meséli: a Bazooka megalakulása nem teljesen előzmények nélküli, hiszen volt egy bandájuk, a DuckTales Fuckin’ Roll (igen, a Kacsamesék rajzfilm ihlette a névadást), de ez a zenekar 1991-ben fel is oszlott. Ezután hozták össze a Bazookát Polgár Péterrel és Kiss Lacival. A nevet Dodó találta ki; illetve felcsapta az angolszótárt, ami épp a „b” betűnél nyílt ki. A bazooka szó megtetszett neki: egyszavas könnyen kimondható, bár a csapatnak és a zenei irányzatnak a páncélökölhöz (merthogy ezt jelenti) nem sok köze volt. Talán egy metál-zenekarhoz jobban illett volna. Mégis emellett maradtak.

Dodóék a rock újhullámosabb változatával indultak, hiszen eleinte Police és U2 feldolgozásokat játszottak. Első (telt házas) koncertjük 1992 februárjában volt, a Skálában. Akkoriban még rendes plakátra se nagyon futotta: ákombákom betűkkel írták fel a legfontosabb infókat a papírra, és néhány helyre kiragasztották.

A bulik viszont országszerte olyan jól sikerültek, hogy folyamatosan hívták őket mindenféle fesztiválokra, klubokba fellépni. Többször jártak külföldön is. Jól bírták ezt az életformát, bár előfordult, hogy kicsit besokalltak, és egymást sem akarták látni. Ilyenkor jól jött néhány hét leállás. Annak ellenére, hogy az Angler Ákossal, Markó Tamással, Polgár Péterrel, majd a Radics Igorral, Szántler Lászlóval, Polgár Péterrel való közös munka nagyon emlékezetes időszak számára. Viszont a sok feldolgozás miatt kezdték a Bazookát beskatulyázni amolyan „tribute bandnek”.

- …pedig mindig volt igényünk arra is, hogy saját számokat játsszunk. Főleg, mert sokkal előbb írtam verseket, minthogy zenélni kezdtem volna. Egy idő után így a feldolgozások mellett saját dalokkal is színpadra álltunk. Ez azért is hálás dolog, mert egy feldolgozást a közönség mindig az eredeti előadóhoz mér, ezért azt a produkciót könnyebb is bírálni. A saját szerzemény más utat jár be. Van, hogy egyből ráugrik a közönség, van, hogy fokozatosan szeretik meg, és a zenésznek is egyfajta könnyebbség, hiszen változtathat is rajta – akár fellépés közben is.

A szeptemberi koncerten az elmúlt 25 év feldolgozásaiból, és a két megjelent – saját számokat tartalmazó – albumuk anyagából sok minden hallható lesz. A mostani felállás (Dodó, Kovi Roli, Wohner Wocó Csabi, Zsoldos Joe) mellett vendégzenészeket is hívnak. S bár a Bazooka ma már ritkábban koncertezik, mint egykoron, nem állnak le ezután sem. Mert ahogy Dodó mondja: amíg jó szívvel össze tudnak futni egy-egy próbára, vagy koncertre, addig hadd szóljon!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK