2021.05.11., kedd - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Örömünnepek a vegyeskarnál

2016. december 05. hétfő, 17:08
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Karácsonyi koncertre készül a Zalaegerszegi Városi Vegyeskar. Nincs ebben semmi rendkívüli, hiszen ez már a 14. ilyen alkalom lesz Kovács Kata énektanárral. A kórus vezetőjével azonban mégsem csak erről beszélgettünk; a találkozó előtt derült ki ugyanis, hogy december végén Zalaegerszegért-díjjal jutalmazzák munkájukat.

- A kórus életében immár hagyomány a karácsonyi koncert, ami általában egy összetett produkció, sok vendéggel. Idén a műsor első felében egy oratorikus művet, Bach Magnificat-ját hallhatja a közönség, a Zala Szimfonikus Zenekar művészeivel és öt budapesti szólistával kiegészülve – árulta el a karvezető.

Kovács Kata a vegyeskar próbáján

Karácsonyi koncert és Zalaegerszegért-díj

Ezután színpadra lép a Zalaegerszegi Jubileumi Férfikar is. Ők tulajdonképpen a már megszűnt fiúkórus megmaradt tagjai. Az eredeti kórus idén ünnepelné a 25 éves évfordulóját. A belőlük létrejött férfikar tagjai ötévente még összejönnek egy-egy fellépésre, Delacasse Bencze Erzsébet vezetésével; most a karácsonyi koncerten találkozhatnak velük a nézők. A műsor részeként fellép továbbá a Zalaegerszegi Városi Vegyeskar tagjaiból alakult Happy Singers Quartett (Kovács Kata, Harnos Judit, Ludmányi László és Ludmányi Levente) is.

S hogy lehet minden évben valami újdonságot kitalálni? Kovács Kata azt mondja, hogy ez valóban nem könnyű, hiszen a karácsonyra íródott kórusirodalom nem túl bőséges.

- A közönség elvárja a klasszikus dalokat, vagyis vannak állandóan visszatérő elemei az ünnepi műsornak. Ilyen például a Csendes éj, ami úgy tűnik, megunhatatlan. Ugyanakkor minden évben hívunk olyan vendégművészeket, zenekarokat, akik újdonsággal szolgálnak és igyekszünk a repertoáron is bővíteni. Ezért is esett most a választás a Bach-műre, amit először adunk elő. Reméljük, szeretettel fogadja a közönség.

A karácsonyi koncertre készülve érkezett az örömhír (és a hivatalos értesítés) miszerint a decemberi ünnepi közgyűlésen Zalaegerszegért-díjat vehet át a vegyeskar. Kovács Kata ezzel kapcsolatban azt mondta: nagyon boldogok, hogy sikerült elnyerniük a város rangos elismerését. Annál is inkább, mert nem afféle „kirakatba tett” együttesnek tartja a kórust, akik mindig minden díjat elnyernek. Alapvetően egy amatőr, úgynevezett „hobbi” kórusról van szó, ennek ellenére nagyon sokat dolgoznak, próbálnak, és sok eseményen igyekeznek képviselni a helyi komolyzenei életet. Pedig időnként nem könnyű egy-egy időpontra összetrombitálni a 40-50 fő között mozgó tagságot. A vegyeskar ráadásul jövőre lesz 60 esztendős, így a jubileumra készülve még nagyobb öröm, hogy átvehetik a díjat.

Idén egy Bach-mű is műsorra kerül

A 60. évfordulóról egyelőre annyit lehet tudni, hogy 2017 tavaszán a jeles alkalomból egy szűkebb ünneplésre kerül sor, ahová meghívják a régi kórustagokat egy közös találkozóra. Ősszel pedig egy nagy születésnapi bulira készülnek a szimfonikus zenekarral és a tánckarral, akik szintén 60 évesek lesznek.

A Zalaegerszegi Városi Vegyeskar karácsonyi koncertjére december 18-án, 18 órakor kerül sor a Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben.
    

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK