2023.10.04., szerda - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hogyan tároljuk régi fotóinkat?

2020. november 30. hétfő, 16:26
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Bizonyára sokan őriznek otthon korabeli fotográfiákat, vagy képeslapokat. Sőt vannak, akik nagyobb gyűjteménnyel is rendelkeznek. A régi képek szakszerű tárolásával kapcsolatban viszont lehetnek hiányosságaink, pedig érdemes egy-két jó tanácsot megfogadni annak érdekében, hogy „házi” körülmények között is sokáig megmaradhassanak a felvételek.

A cipősdoboz nem jó hely

A Göcseji Múzeum az online térben szervezett beszélgetést a témával kapcsolatban. Az intézmény Youtube csatornáján, illetve a „Zala megye régi képeken, képeslapokon” Facebook-csoportban követhető eseményen Gönczi Péter könyv- és papírrestaurátort (a németországi Hallei Egyetem könyvtárának munkatársát) Havasi Bálint igazgatóhelyettes kérdezte a fotótárolás praktikáiról.

Mit csináljunk, vagy mit ne csináljunk régi képeinkkel, képeslapjainkkal, hogy azok ne sérüljenek? Annál is inkább, hiszen különböző technikával készült papírképek is lehetnek közöttük. Már a beszélgetés elején elhangzott: a cipősdoboz nem jó megoldás, vagyis oda ne ömlesszük bele a fotóinkat. A legjobb az, ha egy savmentes dobozt, vagy albumot keresünk nekik, és egymástól elkülönítve, külön tasakokban helyezzük el az egyes darabokat. Fontos ugyanis, hogy a képek ne érintkezzenek egymással.

Illusztráció (Fotó: pP)

A szakember szerint egy kisebb (pár száz darabos) gyűjteményt otthoni körülmények között is el lehet rendezni albumokban, ráadásul a fotóalbum szép tradíció is. Az újabb készítésűek valószínűleg savmentesek. Ha e téren bizonytalanok vagyunk, az adott papírboltban, fotósboltban, vagy könyvkötőnél lehet érdeklődni, hogy kapható-e ilyen jellegű album. Utóbbiaknál általában rendelhetünk is, de akár az interneten is kutakodhatunk a garantáltan savmentes tárolók iránt.

A régi papírképek sajnos a kor előrehaladtával sérülhetnek, elszakadhatnak, vagy előfordul, hogy valaki rájuk ír, vagy firkál valamit, netán leönti őket. A restaurátor ezzel kapcsolatban elmondta: semmiképpen se ragasztgassuk celluxszal a képeket, és hagyományos radírral se próbáljunk nekiesni a firkáknak. Ehhez szakboltban kapható speciális radírt használjunk. Ha valami folyadékkal leöntjük a fotót, azt ne kezdjük el hajszárítóval, vagy a fűtőtesten szárogatni, inkább addig itatgassuk papírtörlővel, míg az fel nem szívja az összes nedvességet.

A szakadásokat pedig sokszor nem érdemes ragasztgatni, mert ronthatunk is helyzeten. Ha nincs módunk arra, hogy papírrestaurátorhoz vigyük a képet, akkor a szakember szerint a legjobb az, ha élünk a digitális technika adta lehetőséggel, és lefotózzuk őket. Utána a különféle képszerkesztő programokkal szépen lehet korrigálni a sérüléseket.

A digitális értékmentés nem ördögtől való gondolat. Gönczi Péter szerint a régi fotók, képeslapok esetében a cél úgyis az, hogy az információt megőrizzük. Különösen igaz ez a családi gyűjteményekre, így bátran fotózzuk le és tároljuk a számítógépen, vagy valamilyen egyéb digitális tárhelyen a „kincseinket”. Az eredeti felvételeket pedig a fenti eljárásoknak megfelelően helyezzük albumba.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK