2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Műtárgyak a kamera előtt

2019. október 29. kedd, 18:01
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A közgyűjteményi digitális stratégia részeként ötvennégy múzeum – köztük a Göcseji Múzeum – gyűjteményének válogatott anyagát fotózzák le szakavatott műtárgyfotósok. Cél, hogy a jövőben a világhálón is megtekinthetők és kutathatók legyenek a legbecsesebb tárgyak.

Az országos program részeként a napokban a Göcseji Múzeum raktárépületébe is megérkeztek a budapesti tárgyfotósok, akik két nap alatt kétszáz műtárgyat fényképeztek le, műtermi körülmények között.

 Múzeumi digitalizáció Zalaegerszegen is

A projekttel kapcsolatban dr. Kostyál László, a múzeum igazgatóhelyettese a sajtót arról tájékoztatta, hogy a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Nemzeti Múzeum koordinálásával zajlik az országos digitalizáció. Ennek első menete az, hogy a programhoz csatlakozó múzeumok mindegyike 200 műtárgyat választott ki saját gyűjteményéből, amiket a fővárosból érkezett szakemberek lefotóztak. Az a cél, hogy 2021-re a magyar közgyűjtemények állományának legalább ötven százaléka digitalizálva legyen.

A tárgyak fotói a hozzájuk kapcsolódó rövid leírásokkal együtt a MuseuMap elnevezésű internetes oldalra kerülnek majd fel. Így bárki számára kereshetővé, hozzáférhetővé válnak, segítve ezzel a tanulást, ismeretszerzést.

Az igazgatóhelyettes hozzátette: két tematika mentén választották ki a kétszáz tárgyat. Egyrészt a Göcseji Múzeum gyűjteményében található legszebb, legértékesebb, vagyis a „top-kategóriás” tárgyak kerültek a kamera elé. Főleg néprajzi, történeti, képző- és iparművészeti relikviákról van szó. A másik témakör pedig az utazás. Ezt központilag határozták meg a projekt felelősei. Az egyes múzeumok – gyűjteményükhöz mérten – szabadon értelmezhetik az utóbbi feladatot. Akár korabeli menetjegyek, közlekedési eszközök és más tárgyi emlékek is kapcsolódhatnak a témához.

A digitalizációs program többlépcsős, hiszen 200 tárgy egy múzeum teljes gyűjteményének általában csak a töredéke (a Göcseji Múzeum állománya 50 ezer darabos, ehhez jön még hozzá a régészeti anyag). Így a jövőben is sor kerülhet hasonló műtárgyfotózásokra, hogy a minél több tétellel bővüljön a központi honlap.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK