2024.04.15., hétfő - Anasztázia, TasZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A művészeti képzés születésnapja - 25 év lenyomata

2016. szeptember 20. kedd, 16:59
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Mesterek és tanítványok, műfaji és stílusbéli sokszínűség, színek, formák, kreatív gondolatok kavalkádja. Mindez egy térben, mégis átláthatóan, jól strukturálva, hogy ízelítőt kaphassunk egy intézmény negyedszázados történetéről.

Persze ez a huszonöt év most főleg képekben és egyéb alakzatokban mesél. Hiszen egy különleges intézmény ünnepli jubileumát: 25 éves lett az Ady-iskola képzőművészeti gimnáziuma. A jeles alkalomból pedig ADY 25 címmel nyílt kiállítás a Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben.

A látogatót a lépcsőn felérve mindjárt egy Zala kocka fogadja, na meg a 25 éves Ady Endre – persze ez is csak képben. Az iskola legújabb művésztanára, Monok Balázs reagált így egy friss(en sült) alkotással a jubileumi évfordulóra.

Ady 25-tárlat

Persze vannak más csemegék is; főleg a tradíció és a modernitás, valamint a festészet klasszikus technikái és az alkalmazott művészet jegyében. Ahogy a tárlatot megnyitó Tóth Csaba főiskolai docens, Munkácsy-díjas festőművész is utalt rá: a kor kihívásaira csak úgy lehet megfelelő válaszokat adni, ha nem távolodunk el a gyökerektől, a hagyományoktól. Mert nincs olyan új művészet és új irányzat, ami mentes lenne a tradícióktól. Hagyomány és modernitás csak együtt képzelhető el, s a tárlaton is szépen nyomon követhető ez a kettősség, illetve az egymásból építkezés. A képzőművész kiemelte Gombos Zsófia „Folklór utópia” című – a kiállítótér fókuszában helyet kapó – festményét, mely egy identitás-leltárként is felfogható. Falusi csendélet, hétköznapi használati tárgyakkal/dísztárgyakkal sűrítve, melyben éppúgy elfér egy régi Mária szobor, egy szenes vasaló, mint egy rózsaszínű crocs-papucs vagy fehér műanyagszék.

Hosszan lehetne még neveket sorolni (negyvennél is több alkotó munkáiból áll össze a tárlat) a már említett kettősség jegyében, ám a képeket nézve gyorsan felmerül a látogatóban, hogy egyáltalán van-e bármiféle értelme ennek a kategorizálásnak. Annál is inkább, mert számos más csoportképző elvet is ki lehetne találni. És egy-egy alkotó több képzeletbeli halmaz része is lehet.

Mert hová tegyük például Fischer György szobrászművészt, aki az iskola (és az itt élők) számára már minden bizonnyal klasszikussá (sőt korai halála miatt klasszikus figurává) vált, ám az általa megformált alakok mégsem klasszicizálóak. A technika, amivel dolgozott viszont mégiscsak a szobrászat hagyományos elveit követi. És hová soroljuk mondjuk Gazdag Ágnes művészetét, aki barokk, meg rokokó mesterektől leste el portréinak forma- és színvilágát, de a fejeket azt lecserélte; állati alakzatokra, néha ijesztőnek tűnő zoomorf lényekre.

Nem lesz mindenkiből képzőművész, aki az Ady-iskola művészeti gimnáziumába járt. Jól jelzi ezt az is, hogy a tárlat egyik része az alkalmazott műfajé; hiszen sokan választották például az építészeti, formatervezői, textiltervezői, vagy éppen alkalmazott grafikusi pályát. Örömteli, hogy közülük többen gondoltak a városra vagy Zala megye valamely jellegzetességére alkotás közben. Pál Annamária például a Dísz téri szökőkút papírból hajtogatott változatának terveit állította ki, Gyuk Krisztina 3. éves szobrász szakos hallgató, pedig a zalai olajmezők világát idézi fel, miközben nagyapjának állít emléket.

Nem lesz mindenkiből képzőművész – mondta Balaicz Zoltán is, és valóban, hiszen ő polgármesterként szerepelt a tárlaton, annak ellenére, hogy a művészeti gimnázium legelső évfolyamának (mely 1991-ben indult) diákja volt. Úgy érzi ez a képzés a más pályát választóknak is fontos és hasznos, hiszen többet kapnak és tanulnak, mint egy hagyományos gimnáziumban; a művészet tiszteletét, a kultúra szeretetét. Meg azt a képességet, hogy egy különleges szemüvegen keresztül láthassuk a világot.

A tehetséges fiatalok megbecsülésére és képzési lehetőségére hívta fel a figyelmet Czigány László, az iskola igazgatója is, megköszönve elődeinek, valamint a volt és jelenlegi tanároknak és diákoknak az elmúlt évtizedeket. Na, és a mostani színvonalas tárlatot, mely Tóth Norbert szervezői és rendezői munkáját dicséri.

Ahogy Tóth Csaba is utalt rá beszédében: az iskola betöltötte a rendszerváltozás szabad szellemében megfogalmazott szerepét, s reméli, hogy hosszú jövő áll még az itteni képzés előtt. Annál is inkább, mert Zala eddig is rangos művészeket adott az országnak, s az iskola egy kiváló lehetőség arra, hogy ez a következő esztendőkben is így legyen.

A tárlat október 13-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK