2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Harminc év alkotásaiból válogatott Németh Miklós

2023. szeptember 23. szombat, 13:53
Szerző: -pet-; Fotó: pP
"Át a tű fokán, keresztül hét tengeren..." címmel nyílt kiállítása Németh Miklós zalaegerszegi grafikusművésznek az Apáczai Művelődési Központ galériájában. A tárlat a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat részeként látható, és a művész munkásságának elmúlt harminc évéből válogat.

  Kacskaringós vonaljáték, bibliai utalások

A cím egy bibliai idézetre utal, műveinek jó részét pedig külföldi utazásai inspirálták: a templomok falain látott híres festők munkái máig hatnak rá. De jó barátja, dr. Blázy Árpád Biblia gyűjteménye is motiválta az elmúlt harminc év során, ezenkívül versek, irodalmi művek is hatottak művészetére – hangzott el a tárlatnyitón.

Az alkotásokat dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum tudományos igazgatója méltatta, hangsúlyozva: Németh Miklós művészete nem tartozik a hivatalos „izmusok” ágazataihoz, de sok stílus lenyomata integrálódik bennünk. A rokokó könnyedsége, felfokozott lelkisége éppúgy megjelenik a grafikákban, mint a szecesszió kacskaringós vonaljátékának szimbolikus jelentései. Nem tudjuk hol játszódnak a képeken látható jelenetek, hiszen „csak” alakokat látunk.

A művészettörténész kiemelte: a kacskaringós vonaljáték fontos az alkotó művészetében. Ez a meseszerű miliő lelkének sajátja. A csigavonal régi motívum, és többféleképpen is értelmezhető. A dinamizmusra és a ciklikusságra egyaránt utal, vagyis olyan jeleneteket, karaktereket látunk, melyeket magunk is jól ismerünk a hétköznapokból.

Németh Miklós a bibliai utalások ellenére nem nevezhető hagyományos értelemben vett szakrális alkotónak, mert az ikonokat, bibliai jeleneteket teljesen máshogy ábrázolja a művész. A Bibliában olvasható történetek alapként szolgálnak csak a sajátos képi világához, és ebben a meseszerű világban, a kacskaringós vonalak mögött tulajdonképpen a mi életünk jelenik meg – fogalmazott Kostyál László.

Alkotásainak egyik legfőbb tanulsága talán az, hogy számára csupán egy művészet létezik: igaz, vagy hamis.

A kiállítás október 17-ig látogatható.
     
 

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK