2024.07.19., péntek - EmíliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Válogatás HáEmZé művésztelepeinek anyagából

2023. október 13. péntek, 11:14
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Műfaji sokféleség és a színek harmóniája fogadja a látogatót a zalaegerszegi Keresztury VMK Gönczi Galériájában, ahol festményekből, grafikákból, plasztikákból és kerámiaművekből nyílt tárlat a közelmúltban. Nyolc ország alkotóitól láthatók művek.

 GébArt a magaskultúra élvonala

A „GébArt – HáEmZé” című kiállítás a GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep azon éveiből válogat, amikor Horváth M. Zoltán képzőművész volt az alkotótábor vezetője. 1999; 2002; 2004-2006; 2021-2022 – olvashatók az évszámok a meghívón. Jelezve, hogy több mint húsz év lenyomata került a kiállítótérbe. A tárlat persze korántsem teljes, hiszen a városban raktározott GébArt-i anyag hatalmas. Még akkor is, ha csak egy táborvezető személyére korlátozzuk a válogatást.

A művésztelepre meghívott alkotók persze mindig tükrözik a tábor vezetőjének – nevezetesen Horváth M. Zoltánnak – az ízlését, kapcsolati hálóját. Nem véletlen, hogy a most nyílt kiállítás stílusa jó értelemben véve eklektikus, sokszínű. Talán az sem meglepő, hogy a nonfiguratív művek dominálnak. Sőt, Horváth M. Zoltán egy saját „sötét szobát”, egy különös installációt is kialakított a térben az általa készített nagyméretű linómetszetekből.

A megnyitón Horváth Gábor, a polgármesteri hivatal humánigazgatási csoportjának vezetője elmondta: a GébArt-i művésztelep mindig megújul, és olyan a város számára, mint a kenyérnek az élesztő. Harminc éve itt van, mégis állandóan újat, frisset mond számunkra. Az itt készült művek a kortárs képzőművészet lenyomatai, melyek alkalmasak arra, hogy a magaskultúra élvonalába emeljék a zalaegerszegi művésztelepet.

A kiállítást Horváth M. Zoltán volt egyetemi tanára, mentora, Pinczehelyi Sándor Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mint fogalmazott: a raktárban lévő GébArt-i anyag megérdemelné, hogy nagyobb figyelmet kapjon. Az itt fellelhető művek a magyar és egyetemes művészet csúcspontjait jelentik. Ami a művésztelepeket illeti: egyre kevesebb az ilyen jellegű esemény az országban, reméli, hogy Zalaegerszeg még sokáig büszkélkedhet a GébArt-i alkotótáborral.

A kiállítás november 8-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK