2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Deák Ferencre emlékeztek

2018. október 17. szerda, 18:00
Szerző: -pet-; Fotó: pP
„Későn válaszolok, mert postán, hol a kormány őrködik a pecsét szentsége felett, írni nem akartam, s noha veszélyteljes titkaim nincsenek, mégis inkább biztos alkalmat vártam.” Deák Ferenc kezdte így 1841. március 20-án Széchenyi Istvánnak címzett levelét.

Az idézet – a levél további részleteivel együtt – a Deák téren hangzott el abból az alkalomból, hogy október 17-én a "haza bölcsére" emlékezünk, aki éppen 215 évvel ezelőtt született a Zala megyei Söjtörön. A reformkori politikus – majd az első magyar felelős kormány igazságügyminisztere – születésnapján minden évben koszorúzásra kerül sor Zalaegerszegen a róla elnevezett téren.

215 éve született a "haza bölcse"

Deák levelét Boncz Bence olvasta fel

A rendezvény a hagyományokhoz híven a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, valamint a Deák-szakiskola és a Zrínyi Miklós Gimnázium közös szervezésében valósult meg. Köszöntőt Kiss Gábor könyvtárigazgató mondott. Az ünnepségen a két oktatási intézmény diákjai közreműködtek.

Deák Széchenyinek írott leveléből Boncz Bence tanuló olvasott fel részleteket. Deák Ferenc írásban az akkoriban létrejött Pesti Hírlapra utalva többek között kifejti: „a nap kérdéseit tárgyazó alapos ismeretek részletes fejtegetéseit, s a közértelmességnek terjesztését, és egy szilárdabb, terjedtebb és tisztább közvélemény létrehozását várom én leginkább hírlapjainktól”.

A politikusok után több intézmény képviselője is koszorút helyezett el a szobornál

Az ország és a társadalom állapotáról pedig azt írja levelében: „Nincs nemzet a művelt világon, mely annyi teendőt tűzött volna ki magának, mint a magyar, s valóban szüksége is vagyon reá. És ismét nincs nemzet, melynél a teendők részleteit tárgyazó alapos ismeretek annyira hiányzanának, mint nálunk; s ez nagy részben nevelésünk hibája, és rendszerünké, mely inkább a hiúságot olcsó áron kielégítő nyilvános szónoklatra szoktat bennünket, mint az alapos ismereteknek sok munkát és szorgalmat kívánó megszerzésére.”

A Deák Ferenc szobránál koszorút helyezett el többek között Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester, valamint több kulturális és oktatási intézmény képviselője is.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK