2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tíz éves az egyházmegye legfiatalabb plébániája

2023. augusztus 04. péntek, 09:18
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
2013. augusztus 1-én alapította dr. Veres András szombathelyi megyéspüspök Zalaegerszegen a kertvárosi templomhoz kapcsolódó, önálló létre érett, Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébániát. A jubileumi istentiszteletet, melyet többek között a hívekért mondtak, Molnár János atya celebrálta. A fiatal lelkipásztor öt évvel ezelőtt, szintén augusztus 1-én került a kertvárosi plébániához, azóta fáradhatatlan jószándékkal, örömmel látja el szolgálatát.

Évfordulós ünnep a kertvárosi plébánián

A jubileumi misén köszöntötték még a közösségből a sokadik házassági évfordulójukat ünneplő párokat, akik megerősítették fogadalmukat. A szertartáson közreműködött dr. Marx Gyula, akit a közelmúltban szenteltek diakónussá.

Molnár János atya celebrálta a misét

A plébánia, mely a templom felépülte után tíz évvel vált le a Mária Magdolna Plébániáról, közel 7000 katolikus hívőt számlál. De az itteni vallási élet nemcsak a 2003-ban felépült templom létrejöttével kezdődött, hanem az igények miatt már 1993-tól, amikor is az Apáczai ÁMK adott helyt a vasárnaponkénti istentiszteletnek. Akkor szintén egy nagyon lelkes plébános, Kirner Zoltán atya látta el a papi teendőket, megalapozva azt a gyermekbarát, közvetlen légkörű közösséget, mely ma itt jellemző. Őt követték a gyülekezetet élén többek között Bodorkós Imre, dr. Kürnyek Róbert és öt évvel ezelőtt Molnár János atya, aki 2012-ben kezdte meg papi szolgálatát Szombathelyen, de hivatása révén 2018-ban visszavezetett az útja egykori szülővárosába. 

Dr. Marx Gyula a közelmúltban lett diakónus

A templommal szemben, az Átalszegett utca 100. szám alatt kapott helyet a plébánia hivatala, ahol Kéry Henriett intézi az adminisztrációs feladatokat. Eleinte a közösségi élet is ide korlátozódott. A helyszűke problémáját megoldotta a 2022-ben épült Szent József Közösségi Ház. Ez ad otthont többek között minden hónap első vasárnapján a „Plébánia Café”-nak, ahol a délelőtti istentisztelet után a hívek kötetlen beszélgetés során erősíthetik együvé tartozásukat. 

Szintén újdonság és a plébánia partnerségében valósult meg a templomkertben álló „Vendégbabák” emlékhely, mely emlékmű néhány hónapja vált teljesen késszé. 

A jubileumi misén Molnár János atya a születésnapi kívánságokról, az igaz boldogságról, mint megtalált kincsről szólt, mely nemcsak áldozatokat kíván, hanem sok örömet is ad. 

- 10 év után ne csak arról beszéljünk, ami elmúlt és ami lesz, hanem, ami örökké való. Legyünk hálásak, hogy most egy örökké való dologgal foglalkozhatunk, hogy erre megint kaptunk egy ajándékórát – mondta a „születésnapi” mise kezdetén a lelkipásztor. 

A jubiláló házaspárok, akik az életük egyik igaz kincsét találták meg a párjukban a megerősített esküjükről oklevelet vehettek át.  A templomban pedig néhány tablónyi fotó idéz fel az elmúlt 10 év pillanataiból néhányat, illetve emléktárgyakat is kiadtak ezen alkalomból. Az ünnepség a közösségi házban kötetlen beszélgetéssel zárult. 

A plébánia, melyhez filiásként Bazita is tartozik, több segédlelkészt is befogadott az évek során. A legújabb hivatalos tagjuk a köztiszteletben álló egykori háziorvos, dr. Marx Gyula, aki diakónusként működik közre az istentiszteleteken. A munkatársak közé tartozik még Farkas Anikó kántor és Dittmayer Róbert sekrestyés. A plébánia látja el a Kertvárosban az óvodai és iskolai hitoktatás feladatait is. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK