2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Állami tulajdonba kerülhet a volt Kaffka-kollégium

2018. szeptember 18. kedd, 19:53
Szerző: V.Zs; ZalaMédia; Fotó: pP
Már hosszú ideje üresen áll a zalaegerszegi volt Kaffka Margit leánykollégium több mint háromezer négyzetméteres épülete. Többször született döntés az értékesítéséről, de az eladási kísérletek sikertelenek voltak. A városi közgyűlés legutóbbi ülésén úgy határozott, hogy a Mártírok u. 5. számú ingatlant térítésmentesen állami tulajdonba adja. (A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. előtt már ismert e szándék.)

Balaicz Zoltán polgármester közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy 2018 elején a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára jelezte, hogy a volt Kaffka kollégium ingatlanát szeretnék felhasználni a levéltári kapacitások bővítésére. Ennek érdekében a levéltár munkatársai alaposabb helyszíni szemlét is tartottak. Felmérésük alapján a városközponthoz közel lévő önkormányzati ingatlan jó lehetőséget biztosítana a megyei levéltár hosszútávú működtetésére és tevékenységének bővítésére.

Az elképzelések szerint a levéltár költözne az épületbe

Nem talált vevőre a Mártírok úti épület

Mint ahogyan az a közgyűlési előterjesztésben is olvasható, a Magyar Nemzeti Levéltár elképzelései szerint a Széchenyi u. 3-5 szám alatti Kvártélyházban jelenleg elfoglalt területből a földszinti helyiségeket megtartanák, ahol kialakításra kerülne egy látványraktár és ott helyeznék el a városi jegyzőkönyveket a legkorábbi időktől napjainkig. Az emeleten pedig a város Díszterme mellett megyetörténeti kiállítást lehetne kialakítani. A levéltár jelenlegi külső raktáraiban a megyei köziratok átmeneti levéltárát alakítanák ki.

A volt Kaffka-kollégium épületében korábban kialakított 56-os emlékhely, valamint a 2017. tavaszán megnyílt „Büszkeségpont” börtönmúzeum továbbra is a Göcseji Múzeum szakmai irányításával működhet.

Az előzetes tájékoztatás szerint, amennyiben az ingatlan állami tulajdonba kerül, a Magyar Nemzeti Levéltár mintegy 1,5 milliárd forint értékű fejlesztést valósítana meg (kívül, belül átalakítanák, felújítanák az épületet). Az elképzelések szerint a pályázati pénzekből kialakított múzeumi szárnyat és kiállítóteret nem érintené a levéltári költözés. Viszont a levéltár és a Göcseji Múzeum együttműködésére jó hatást gyakorolna a költözés.

A börtönmúzeumot nem érintené a levéltári költözés. (Korábbi felvétel.)

A volt Kaffka kollégium udvarának hátsó, Síp utca felől megközelíthető részét az önkormányzat személygépkocsik tárolása céljából 2021. június 30-ig bérbe adta a Zalaegerszegi Autósport Egyesület részére, de az önkormányzat jogosult a bérleti szerződést 60 napos felmondási idővel felmondani. Az udvaron lévő egyéb melléképületek is kiüríthetők, az eszközök elhelyezéséről gondoskodni kell.

A levéltárnak – az ingyenes átadást támogató közgyűlési határozat birtokában – hozzájárulást kell kérnie a felettes szervtől, vagyis az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy a vagyonkezelő átadhassa az ingatlant a Magyar Nemzeti Levéltár részére. Az átadási megállapodás határideje 2019. december 31.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK